Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Snowmageddon

11 februari 2021 om 09:47 Column

Al twee weken gonsde het rond: het gaat sneeuwen! Persoonlijk vond ik dat nieuws een welkome afwisseling op al het nieuws rondom het coronavirus met de avondklok, vaccinaties en al het andere dat erbij komt kijken, maar die sneeuw wordt ons wel vaker beloofd door Helga van Leur en consorten. Half januari leek het er ook even van te komen en de sleeën waren toen niet aan te slepen. Ik tikte op de avond voor de sneeuw viel een mooie tweedehands slee op de kop via marktplaats. Hoe groot was de teleurstelling bij mijn kinderen (en vooral de jongste van net 5 die zich maar weinig sneeuw kan herinneren) dat er niet kon worden gesleed. We bouwden wel een mini-sneeuwpop, dat dan weer wel. En net voor ik het ding vast op zolder mikte voor betere tijden, diende een nieuwe ‘snowmageddon’ zich aan.

Feit blijft dat je in Nederland nu eigenlijk nooit weet of er vier vlokken zullen vallen of dat er een sneeuwbui van Siberische proporties zich aandient. Zondagochtend om kwart voor 8 wisten ook mijn kinderen wat ik ergens halverwege de nacht al zag: er was EINDELIJK een zeer goede laag sneeuw gevallen. Lichte hysterie brak uit op de bovenverdieping waar mijn man en ik dan wel direct uit bed moesten komen, omdat er een boterham moest worden gegeten en dat we daarna met zijn allen naar buiten konden gaan om te sleeën en een sneeuwpop te bouwen en.. en... en... U begrijpt: op zondagochtend half acht is dat net iets teveel voor mijn brein, maar na een kop koffie ging het een stuk beter en mikte ik iedereen goed ingepakt naar buiten. Prima vermaak voor de zondag en ook een deel van de maandag werd benut om in de sneeuw te spelen, de school bleef een extra dagje dicht.

Het blijft toch wel bijzonder hoe een land als Nederland omgaat met een beetje sneeuw. Natuurlijk moet je beter opletten op de weg, maar veel wegen worden gestrooid en geschoven. Zaterdagmiddag, nog voor de sneeuw arriveerde, hoorde ik verhalen over winkels die net als in de eerste lockdown voor een groot deel waren leeg gegraaid. Net of Nederland een land is waarbij je uren moet rijden voor een supermarkt of dat je in twee meter sneeuw wordt ingesneeuwd. Of de NS die tóch niet reed zondag. In Siberië, waar er een sneeuwschuiver voor de trein gaat om de metershoge sneeuw voor de trein weg te schuiven, lachen ze zich kapot om ons: een laagje sneeuw van maximaal twintig centimeter en de treinen rijden niet in Nederland.

Ik vind sneeuw echt heel lekker. Zeker met een stralend zonnetje vind ik dit een betere winter dan 8 graden en constant regen. De kinderen die lekker buiten spelen met rode konen van de kou en gierend van de lach als ze een sneeuwbal tegen je aangooien. Toch ben ik er na deze week wel weer klaar mee. Als dit is weggedooid wil ik lente. Bomen die uitlopen, lekkere zonnetjes en zonder jas naar buiten. Dáár ben ik aan toe.

[Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie