Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
ECHT SLIEDRECHTS

Week van gebed

21 januari 2021 om 14:33 Column

Al jaren wordt in Sliedrecht door een aantal kerken in januari de week van gebed georganiseerd. Dit gebeurt op talloze plaatsen, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Overal komen christen samen om te bidden. In Sliedrecht was dit verschillende keren in de vorm van een gebedswandeling. Dan liepen we in een soort lampionoptocht een route van de ene kerk naar twee of drie andere, waar de liturgie werd voortgezet. Een aantal jaren geleden zijn we overgestapt op meerdere avonden. Dan waren er vijf of zes avonden op vijf of zes locaties. Het leuke daarvan was dat verschillende mensen op die manier eens een andere kerk van binnen zagen.

Dit jaar gaat het uiteraard anders dan anders, vanwege de coronamaatregelen. Deze week is het weer de week van gebed, van 17 tot 24 januari. Afgelopen maandag tot en met aanstaande vrijdag zijn er vijf bijeenkomsten, steeds van 19.30 tot 20.00 uur. Iedereen kan die volgen via de livestream (weekvangebedsliedrecht). Dat opent weer nieuwe mogelijkheden voor mensen die de drempel van de kerk te hoog vinden. Natuurlijk klinkt het als een uitgesleten cliché: jammer dat het zo moet, maar fijn dat het zo kan…

Maandagavond zat ik achter mijn scherm om de livestream te volgen. Er brandden kaarsen rondom een liturgisch bloemstuk. Er was een korte, eenvoudige liturgie waarin dominee Gert Mink las uit de Bijbel en een korte overdenking hield over de liefde van God. Het deed me toch wel wat. Er keken zo’n tachtig mensen mee. Frans Willemsen bad een eenvoudig gebed voor de kerk, maar ook voor de samenleving en de wereld. Dat we ons niet blind staren op een vaccin, een virus of op maatregelen. Een gebed om concrete redding en genezing, om moed en kracht. Daarna werd het ‘Onze Vader’ gebeden, wat heel veel mensen kennen. Ik hoorde eens iemand zeggen: als je bidt, tel dan op je ene hand je zorgen, en tel op je andere hand je zegeningen. En doe dan je handen samen.

Sámen bidden. Het laat onze machteloosheid zien in deze crisis. Maar voor mij is het ook een teken van hoop.

[Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie