Afbeelding
Ditty van Drenth

Voedselbank Sliedrecht helpt mensen in crisistijd

1 april 2020 om 09:40 Corona Corona Sliedrecht

SLIEDRECHT ,,Tot nu toe hebben we gelukkig voldoende producten voor onze cliënten", vertelt Wobbe Westra, coördinator versproducten van de Voedselbank Sliedrecht. ,,We krijgen producten van verschillende bedrijven aangeleverd. Daarnaast is er voor elke cliënt een krat uit Rotterdam. Onze cliënten gaan nog steeds wekelijks met twee big shoppers naar huis. We mogen dus niet klagen." De Voedselbank Sliedrecht hanteert de bekende 'schrijf van vijf'. De cliënten krijgen groente, fruit, brood en andere producten. Vlees en zuivel is er wekelijks maar in wisselende hoeveelheid aanwezig.

Westra hoopt op dezelfde voet door te kunnen gaan. ,,Maar we blijven natuurlijk afhankelijk van onze toeleveranciers." Hij weet dat er landelijk een groot tekort bij de voedselbanken is en dreigt. Westra: ,,We hebben geluk!" Het is hem niet opgevallen dat de klanten iets minder meekrijgen. ,,Natuurlijk verschilt het per week hoeveel groente en fruit we bijvoorbeeld krijgen. De ene keer is er meer dan de andere keer. Maar dat lijkt me logisch."

De kracht van de Voedselbank Sliedrecht ligt in de samenwerking met de voedselbanken in Dordrecht, Gorinchem en Papendrecht. ,,We hebben allemaal onze eigen toeleveranciers, dus we vissen niet in dezelfde vijver. We wisselen onderling producten uit." En deze deelfactor blijkt een succes in crisistijd.

,,We bieden mensen die niet rond kunnen komen in deze tijd een noodpakket aan. Vorige week heeft één gezin daar gebruik van gemaakt. Wij staan graag klaar voor mensen in nood. We hadden afgelopen week veel fruit, zoals avocado's, ananassen, druiven en sinaasappelen. Een welkome vitaminestoot in crisistijd. Op dinsdag hebben we overleg met de bedrijven die producten aanleveren en we contacten de andere voedselbanken. De goederen worden onderling uitgewisseld en aangeleverd. Op donderdagmiddag kunnen de cliënten hun voedselpakket ophalen."

De voedselbank Sliedrecht heeft tussen de 110 - 115 klanten. ,,We bevoorraden gezinnen in Sliedrecht, Bleskensgraaf en Nieuw-Lekkerland."

Westra vervolgt: ,,Enkele lokale bedrijven geven wekelijks producten welke door verschillende voedselbanken, waarmee wij samenwerken, worden opgehaald. Deze producten moeten veelal dezelfde dag worden uitgedeeld door de vermelde THT (tenminste houdbaar tot) datum. Ook de voedselbanken zijn gebonden aan de wet. Juist door de samenwerking hoeven we weinig tot niets weg te gooien."

Naast de voedselbank is kledingbank 'Kleding En Zo' gevestigd. De opbrengsten van deze shop worden aan de voedselbank geschonken. ,,We hebben de winkel helaas tijdelijk moeten sluiten. Dit scheelt ons maar liefst duizend euro per maand. Van dit geld kochten wij producten voor onze cliënten zoals aardappelen, eieren, kaas en vis."

Er leven in deze crisistijd veel inwoners uit de regio met de voedselbank mee. ,,Dit stellen wij zeer op prijs. We hebben veel hulp aangeboden gekregen. Gelukkig hebben we het tot op heden met ons team gered. Tijdens deze coronacrisis vormen mensen boven de zeventig jaar officieel een risicogroep. Onze vrijwilligers in deze leeftijdsklasse hebben we gevraagd of zij willen komen werken of liever thuisblijven. Sommige zijn tijdelijk afgehaakt en anderen niet. Gelukkig hebben we ook nog een pool van reservemedewerkers."

Westra vertelt dat veel particulieren producten aan willen bieden. ,,Dat is heel fijn, maar uit veiligheidsoverwegingen hebben wij liever een gift, zodat wij zelf gericht producten kunnen inkopen." Giften voor de voedselbank Sliedrecht kunnen overgemaakt worden op bankrekeningnummer NL 71 RABO 0131067796 ten name van Stichting Voedselbank Sliedrecht.

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie