Afbeelding
©Studio Kastermans/Danielle van

Kolff wil meer maatwerk voor door coronavirus getroffen ondernemers

20 mei 2021 om 17:05 Corona

SLIEDRECHT - Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, vindt het heel fijn dat er steeds meer mag, maar ‘we zijn er nog lang niet’, zo stelt hij. ,,We doen het als regio beter dan een aantal weken geleden. We staan nu landelijk op de achtste plek wat betreft het aantal positieve testen en eerder stonden we in de top drie. Maar ondanks dat er wat lucht is in de ziekenhuizen, blijft de druk op de zorg hoog.”

Kolff deed zijn uitspraken tijdens een persgesprek donderdag over de situatie in de regio omtrent het coronavirus. ,,Vanaf gisteren mogen we weer wat meer, de terrassen zijn open en hopelijk wordt het ook nog wat beter weer. Ook mag er weer binnen worden gesport, mogen kinderboerderijen en bepaalde speeltuinen open, is er meer ruimte voor kunst en cultuur en kunnen alle contactberoepen weer aan de slag. We richten ons nu op 9 juni, wanneer er hopelijk nog verder kan worden versoepeld en er binnen meer mogelijk is.” De Dordtse burgemeester wil bij overleggen met het kabinet zich hard maken voor compensatie van ondernemers. ,,Het is belangrijk om nog meer in te zetten op maatwerk voor ondernemers die hard zijn getroffen door deze crisis. Juíst omdat we alles binnen deze crisis samen moeten doen, vind ik niet dat de financiële klappen in één hoek moeten vallen. Ik zal daar bij overleggen nog meer op hameren.”

Directeur publieke gezondheid van de GGD Zuid-Holland Zuid, Cees Vermeer, vertelt dat het aantal besmettingen dan wellicht daalt (nu 230 per 100.000 inwoners per week ten opzichte van 323 vorige week), maar dat dat nog niet genoeg is om achterover te kunnen leunen. ,,Door de meivakantie hebben we ook een vertekend beeld. Normaal is het aandeel van de basisscholen en kinderdagverblijven 9 procent in het aantal positieve testen, nu is dan 1 procent. Ik verwacht dat dat nog wel een beetje stijgt, maar we moeten daarvan ook niet meteen in de stress schieten.” Wat betreft het vaccineren heeft Vermeer minder goed nieuws. ,,In de Oranje Wit-hal in Dordrecht hoopten we 23 mei al te starten met vaccineren, maar omdat er niet genoeg vaccins zijn (in de Oranje Wit-hal wordt met het Janssen-vaccin geprikt), gaan we daar een week later beginnen met prikken. We gaan in juni ook met een zogenoemde prikbus op pad om alle dak- en thuislozen te vaccineren. Ik ben benieuwd naar de ervaringen daarmee, het is de eerste keer dat we op die manier mensen gaan vaccineren. We zijn echter van de levering van vaccins afhankelijk om mee te kunnen prikken om iedereen die dat wil gevaccineerd te kunnen krijgen.” Vermeer stelt wel dat de druk op de ziekenhuizen hoog blijft. ,,Ja we zien licht aan het einde van de tunnel, maar het blijft belangrijk dat iedereen zich aan de basismaatregelen houdt.”

door Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie