Afbeelding
Erik de Bruin

Chemiebedrijf DuPont vertrekt uit Dordrecht

22 november 2022 om 19:49 Economie

DORDRECHT DuPont stopt met de productie van Delrin, een sterke kunststof die veel wordt gebruikt ter vervanging van metaal. Het chemiebedrijf heeft al zijn fabrieken waar de stof wordt geproduceerd te koop staan, ook de vestiging in Dordrecht. De productie van Delrin zal onder een nieuwe eigenaar doorgaan. 

door Lex van Steenis

Willem Buitelaar, manager site relations bij DuPont, vertelt dat het verkoopproces gaande is. ,,Zoals gebruikelijk in een dergelijk proces worden er geen mededelingen gedaan over het verloop van dat proces en eventuele geïnteresseerde kopers. De verwachting is wel dat in de loop van 2023 duidelijk zal worden wie de nieuwe eigenaar zal zijn. De fabriek en de medewerkers gaan weliswaar over in andere handen, maar de productie van de kunststof Delrin zal onder de nieuwe eigenaar gewoon doorgaan, dus in dezelfde fabriek met dezelfde mensen.”

VERSCHILLENDE TOEPASSINGEN Delrin wordt onder meer gebruikt voor auto-onderdelen, zoals de bekende rode knop van de autogordel. De kunststof wordt ook gebruikt voor de mechaniekjes in neussprays en insulinepennen en voor tandwieltjes in boormachines en elektrische tandenborstels. 

AANSPRAKELIJK GESTELD DuPont en Chemours zijn vorig jaar gedagvaard door de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden. De gemeenten stellen dat de bedrijven onrechtmatig hebben gehandeld door de gevaarlijke stoffen PFOA en genX uit te stoten. De afgelopen jaren zijn met gemeenschapsgeld verschillende bodem- en gezondheidsonderzoeken gefinancierd. Uit de bodemonderzoeken blijkt dat de omgeving van de fabriek door de uitstoot van de stoffen verontreinigd is geraakt. Het RIVM adviseert mensen om geen gewassen te eten op minder dan een kilometer ten noordoosten van de fabriek. Volgens het RIVM zijn PFOA en genX mogelijk kankerverwekkend. Als de rechter de vordering toekent, zullen de eerdergenoemde gemeenten een schadevergoedingsprocedure opstarten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie