In het museum werden deze week opnames gemaakt over de tentoonstelling Naar De Dokter.
In het museum werden deze week opnames gemaakt over de tentoonstelling Naar De Dokter. Joost Verhoef

Sliedrechts Museum komt met Bonkelaarexpo

4 juni 2021 om 07:26 Historie

SLIEDRECHT - Nu de versoepelingen van de maatregelen rondom het coronavirus rond zijn, mag er steeds meer open. Ook de musea mogen open. Het Sliedrechts Museum doet dat niet meteen, maar voorzitter Joost Verhoef meldt dat het museum rond 1 juli de deuren weer opent voor publiek.

door Marjanne Dijkstra

Toen het museum de deuren moest sluiten, liep nét de populaire tentoonstelling Naar De Dokter. Bert Gort van het Sliedrechts Museum vertelt: ,,De tentoonstelling werd nog geopend met veel publiek en liep heel erg goed. We hebben deze tentoonstelling daarom laten staan en willen hem, zodra we weer open gaan, een boost geven. Daarvoor zijn er deze week in het museum korte films gemaakt. Die dienen deels als promotie en op deze manier wordt er altijd wat bewaard van de tentoonstelling. In de films, gemaakt door Dick van den Berg, figureren de dames die de tentoonstelling ook openden. Het zijn twee verpleegkundigen van het Albert Schweitzer ziekenhuis, die in het ziekenhuis ook veel dingen van vroeger hebben opgeslagen. Na de tentoonstelling gaat alles weer naar het archief in het ziekenhuis.”

Het museum zoekt steeds meer samenwerkingen en manieren om bij mensen voor het voetlicht te komen. ,,Zo zijn er discussies of foto’s bij ons moeten blijven of dat die naar de Historische Vereniging Sliedrecht moeten. De HVS kan die beter verwerken. En textiel, moet dat niet naar De Koperen Knop? We hebben nu ook een lichtkrant achter het raam aan de voorkant waar we foto’s, filmpjes of andere dingen op kunnen tonen. Zo willen we het museum blijven vernieuwen.”

Ook de Bonkelaar komt naar het museum, weet Gort te vertellen. ,,Naar aanleiding van het boek dat onlangs is verschenen, komt er in het najaar een grote expositie over de Bonkelaar. Met veel foto’s en ander materiaal willen we een ‘Bonkelaar-experience’ brengen in het museum. We willen de Bonkelaar als beleving terugbrengen. Het gebouw was speciaal in zijn soort en als theater werd het in de beginjaren door veel omroepen gebruikt. Ook veel artiesten kwamen er graag zoals Mike Burstyn, Elvis Costello, de Golden Earring en Herman van Veen. Het was een dorpsgebouw van grote allure en iedereen van SGP tot aan Elektra maakte er gebruik van. Het is ontzettend jammer dat de Bonkelaar ter ziele ging en een aantal jaar geleden werd afgebroken. Het was écht het hart van het dorp.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie