Afbeelding
RENE VAN DER KLOET

De Vries: ‘Hoop dat meer Sliedrechters zich laten vaccineren’

23 september 2021 om 08:58 Corona

SLIEDRECHT Het aantal coronabesmettingen neemt af en hierdoor kan de anderhalvemetermaatregel vanaf zaterdag 25 september worden opgeheven. Dat heeft nogal wat voeten in aarde. Zo wordt er binnen horeca en uitgaansgelegenheden gewerkt met een coronatoegangsbewijs. Wie kan bewijzen dat hij volledig is gevaccineerd of negatief is getest op het virus, mag naar binnen. Een behoorlijke maatregel, vindt ook Sliedrechts burgemeester Jan de Vries, maar hij hoopt dat de Sliedrechters meewerken aan de toegangscontroles bij de horeca en de maatregelen naleven. 

Inmiddels is 72 procent van de Sliedrechtse bevolking boven de 12 jaar volledig gevaccineerd, landelijk ligt dat cijfer op 77 procent. De Vries: ,,Ik hoop dat de vaccinatiegraad in Sliedrecht nog wat hoger wordt, we lopen landelijk wat achter. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren. Het is goed dat je zelf niet zo ziek kunt worden, maar ook dat het virus minder hard rondgaat. Natuurlijk heb ik begrip voor een ieder die zich om welke reden dan ook niet laat vaccineren, maar in mijn optiek is de gezondheidszorg in ons land zo goed dat die vaccins niet zomaar worden gegeven. De groep tieners blijft nog wat achter met vaccineren. Ik denk dat het in het belang van henzelf en de continuïteit van het onderwijs is, als zij zich laten vaccineren. De druk op de zorg blijft ook hoog in de regio. Zowel het Beatrix Ziekenhuis als het Albert Schweitzer ziekenhuis moeten nog andere zaken uitstellen door zorg die nu naar coronapatiënten gaat. We moeten zorgen dat de zorg weer toegankelijk wordt voor iedereen. In het algemeen werken er in Sliedrecht veel mensen in de zorg. We hebben sommige beperkingen echt nog even nodig om te voorkomen dat voor mensen in de zorg overbelast raken.”

De Vries heeft ‘goede gesprekken’ gehad met horecaondernemers en sportverenigingen die te maken krijgen met het coronatoegangsbewijs. ,,Ik vind het goed om ook te horen hoe de maatregelen voor hen uitwerken. Ze vinden het lastig, maar ik heb er goed vertrouwen in dat ze deze maatregel willen uitvoeren. Ik begrijp ook heel goed de emoties en de zorgen die hierbij komen kijken, want deze partijen hebben steeds moeten incasseren. De horeca en sportverenigingen hebben van zowel Koninklijke Horeca als het NOC*NSF goede adviezen gehad en de afgelopen twee jaar zijn er eigenlijk geen problemen geweest met de uitvoeringen van de maatregelen. Natuurlijk gaan we steekproefsgewijs toetsen en partijen er op aanspreken als ze zich niet aan de maatregel houden. Ik denk dat horeca en sportverenigingen naar de bezoeker heel duidelijk moeten zijn dat dit niet hun maatregel is, maar die van de overheid. Als burgemeester hoop ik dat bezoekers het deze partijen ook niet te moeilijk maken. Het coronatoegangsbewijs is makkelijk te laten zien op je smartphone. Als je om welke reden dan ook niet gevaccineerd bent, heb je nog altijd de keus om je te laten testen voor toegang. Ik hoop daarin wel dat er binnen afzienbare tijd een mogelijkheid komt om je hier in het dorp te laten testen. Ik probeer dat als burgemeester te bevorderen, maar ik heb daar niet alle invloed op. Ik hoop oprecht dat iedere Sliedrechter - net als de afgelopen tijd - zorgvuldig met de maatregelen zal omgaan zodat er weer een tijd komt waarin we ons niet druk hoeven te maken om dit soort zaken en elkaar weer echt kunnen omhelzen.”

door Marjanne Dijkstra

Hulp bij CoronaCheck toegangsbewijs
Liever een papieren QR-code uitprinten? Bijvoorbeeld voor wie geen smartphone heeft, of wie een QR-code wil maken voor kinderen. Ga naar www.coronacheck.nl/print en volg de stappen.
Geen DigiD, smartphone of computer met printer? Het coronabewijs kan ook op papiertoegestuurd worden. Bel hiervoor de CoronaCheck helpdesk, telefoon: 0800-14 21.
Ondersteuning nodig? Dat kan in Sliedrecht op de volgende locaties: de Bibliotheek, tijdens het digitaal spreekuur, iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur; de Sociale Moestuin (in de groene huiskamer), tijdens het inloopspreekuur, iedere dinsdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur.
Vragen? Neem contact op met het Bonkelaarhuis via telefoon: 0184-420-539.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie