Afbeelding
Coronavirus

Vermeer: ‘Zorg dat je fit bent’

10 juni 2021 om 16:50 Corona

DORDRECHT - ,,Werk aan je gezondheid.” Dat is de boodschap van Cees Vermeer, directeur publieke gezondheid van de GGD Zuid-Holland Zuid. ,,De coronakilo’s vliegen er bij veel mensen aan en mensen drinken en roken meer in deze tijd. We hebben in deze crisis gemerkt dat het er toe doet hoe fit je bent. Dus werk aan je conditie en zorg dat je weerbaar bent tegen het virus.” Vermeer deed zijn uitspraken donderdag tijdens een persconferentie van de veiligheidsregio over de stand van zaken rondom het coronavirus.

Vermeer vertelt ook dat vanaf eind juni kwetsbare jongeren tussen de twaalf en achttien jaar worden opgeroepen. ,,De uitnodiging gaat via de huisartsen, maar vaccineren is gewoon bij de GGD. Hoe het gaat lopen voor overige jongeren, weten we nog niet. Het vaccineren is hier in Zuid-Holland Zuid in volle gang op vijf locaties. Morgen wordt de 250.000e prik gezet. Eind van deze maand is het de bedoeling dat de twee Dordtse priklocaties fuseren en doorgaan in de OranjeWit-hal.” Vermeer benadrukt dat het zogenoemde gele boekje geen enkele status heeft. ,,We willen zeker wel de vaccinatie in het boekje bijschrijven, maar het geldt niet als officieel vaccinatiebewijs. Dat bijschrijven kan alleen op de vaccinatielocaties. Het ministerie van VWS is bezig met een fraudebestendig vaccinatiebewijs.”

REGULIERE ZORG WORDT HERVAT,,Niet alleen letterlijk een zonnige dag, maar ook met betrekking tot de bestrijding van het coronavirus”, vond Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. ,,Onze veiligheidsregio staat landelijk in de middenmoot als het gaat om het aantal besmettingen en de druk op de ziekenhuizen neemt af. De reguliere zorg kan meer worden hervat. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem geeft aan veel uitgestelde zorg te hebben, maar het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht stelt dat de achterstand voor hen behapbaar is. We gaan nu snel door naar meer versoepelingen, maar we moeten ons er wel bewust van blijven dat het virus er nog steeds is. Ik hoop dat alle versoepelingen er eerder afkunnen dan na de zomer.”

Volgens Kolff - die zondag zelf wordt gevaccineerd - wordt er in de veiligheidsregio gesproken over hoe evenementen door kunnen gaan. Ook is hij blij met het maatwerk dat aan sommige ondernemers toch is geboden. ,,Mondjesmaat ontstaat meer maatwerk en wordt er voor bepaalde ondernemers gekeken naar andere referentieperiodes. Natuurlijk blijven er onzekerheden voor veel bedrijven.” Over de zomerperiode is Kolff duidelijk: ,,Kijk goed naar het reisadvies. Voor sommige landen geldt ook een quarantaineplicht en een belteam van het ministerie van VWS gaat mensen bellen en bij herhaaldelijk niet opnemen of een vermoeden van het negeren van de quarantaineplicht ,wordt een melding gedaan. Er gaat dan een handhaver ter plaatse om te controleren hoe dat zit. Ook het EK-voetbal staat natuurlijk voor de deur. Het is niet de bedoeling dat mensen in grote groepen bij elkaar gaan komen en dat geldt ook voor mensen geslaagd zijn en een feestje willen houden. Ik wil echt niemand zijn of haar feestje ontnemen, maar denk een beetje na.”

door Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie