Begin jaren zeventig woonden er veel liefhebbers van muziek en ook veel beoefenaars in Sliedrecht.
Begin jaren zeventig woonden er veel liefhebbers van muziek en ook veel beoefenaars in Sliedrecht. Bonkelaar

Terugblik op verleden van de Bonkelaar

27 november 2021 om 12:04 Historie

SLIEDRECHT Begin jaren zeventig woonden er veel liefhebbers van muziek en ook veel beoefenaars in Sliedrecht. Er was ruimschoots plaats voor wel drie grote korpsen in de gemeente. 

De oudste muziekvereniging Crescendo bestaat al bijna 130 jaar en speelt op bijzonder hoog niveau. Binnen de vereniging was ook plaats voor een heuse boerenkapel genaamd de Brijhappers. Groot succes had de kapel bij hun optredens tijdens de kindercarnavals. Honderden ludiek verklede kinderen vierden deze feesten in de feestelijk versierde grote zaal van de Bonkelaar. Ze werden geestig toegesproken door Leen de Mauwert. In die zelfde zaal waren ook de jaarlijkse uitvoeringen. Tijdens de diverse KNF-concoursen mede door Crescendo georganiseerd werden alle zalen door meerdere korpsen in gebruik genomen. 

Het Tamboer- en Pijpersorkest Wilhelmus bestaat dat jaar 90 jaar. De Color Guard twirlgroepen, de Egelander Kapel en de Marimba-groep droegen bij aan de vele showelementen die ook bij hun tweedaagse jaarlijkse uitvoeringen in de Bonkelaar ten tonele werden gevoerd. 

Tot slot was er de Harmonie Vereniging Sliedrecht, die vele jaren repeteerde in de Bonkelaar en daar ook gehuisvest was. In 1984 bestonden zij 50 jaar kregen later een eigen clubgebouw maar bestaan helaas niet meer. Meer over deze drie en andere verenigingen is te lezen in het boek De Bonkelaar. In de plaatselijke bibliotheek is dit boek te leen. Ook kan de sfeer van de Bonkelaar worden geproefd op de expositie in het Sliedrechts Museum, waar ook nog enige exemplaren van het boek te koop zijn.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie