Erna Dijkstra (rechts) bood haar boek aan aan Remco van de Ven (tweede van links) van de Historische Vereniging Sliedrecht.
Erna Dijkstra (rechts) bood haar boek aan aan Remco van de Ven (tweede van links) van de Historische Vereniging Sliedrecht. Richard van Hoek

Foto’s sloop ASz gebundeld in boek

Historie

SLIEDRECHT De sluiting en sloop van het Sliedrechtse ziekenhuis maakte heel wat los in het dorp. Twee jaar geleden konden mensen nog afscheid nemen van het gebouw en hun verhalen delen. Afgelopen augustus werd er echt gestart met de sloop van het ziekenhuis en Erna Dijkstra legde het allemaal vast. Maandag bood ze haar boek met foto’s aan aan Remco van de Ven van de Historische Vereniging Sliedrecht.

door Marjanne Dijkstra

Dijkstra vertelt: ,,Ik fotografeer heel erg graag. Alles in en om het huis had ik nu wel zo’n beetje gefotografeerd, dus ik zocht een andere uitdaging. De sloop van het ziekenhuis deed me wat, zowel mijn moeder als schoonmoeder hebben in het ziekenhuis gewerkt en het ziekenhuis betekende ook echt iets voor Sliedrecht. Op 24 augustus maakte ik de eerste foto, er waren toen slechts een paar voorplaten verwijderd.”

Ze was er bijna dagelijks en zette elk stapje van de sloop op de foto. ,,Ik wilde niets bijzonders missen van de sloop. En ik woon redelijk dichtbij, dat scheelt wel.” Uiteindelijk had de Sliedrechtse bijna tweehonderd foto’s en besloot ze zo’n honderd daarvan in een boek te bundelen. ,,Zo krijg je een mooi en duidelijk beeld van het sloopproces van het ziekenhuis”, vertelt de fotografe.

Er kwamen tijdens de sloop nog mooie en bijzondere dingen naar boven, vindt Dijkstra. ,,Zo werden er bijzondere wandtekeningen bloot gelegd. Ook een geschreven stuk tekst door hoofdzuster Van Gangelen zag je tijdens de sloop naar voren komen. Ik hoorde mijn moeder en schoonmoeder zo vaak over haar praten. Ook de wasbakken van de operatiekamers, de kinderafdeling en de schuilkelder zag je goed tijdens het sloopproces. Het deed me allemaal toch meer dan ik had verwacht.”

Het volgende project wordt de bouw van de appartementen die er op de plek van het voormalige ziekenhuis komen. ,,Maar dit was echt heel erg leuk om te doen. Ik heb hulp gehad van de Historische Vereniging om een stukje geschiedenis van het ziekenhuis in kaart te brengen en dat hielp bij het samenstellen van het boek. Het was bijzonder om een stuk historie op deze manier vast te leggen.”

Dijkstra heeft al een aantal boeken verkocht en op aanvraag bestelt ze het boek na. Wie het fotoboek in hoge kwaliteit wil kopen, kan het bestellen via fotografie-erna@edm-fotografie.com.. Het boek kost 40 euro. Meer informatie is te vinden via www.edm-fotografie.com.

advertentie