De opdrachten van Albert de Coster.
De opdrachten van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (48)

31 december 2021 om 12:27 Activiteiten

SLIEDRECHT Het huis aan Kerkbuurt 160 is de vorige zoekfoto en is vernoemd naar Florence Nightingale en vormt samen met nr. 162 de twee zusterhuizen die bij de bouw van ons gesloopte ziekenhuis bestemd waren voor verplegend personeel.

door Albert de Coster

Dat de ‘Lady with the Lamp’ tijdens de Krimoorlog (1853-1856) Florence heette kwam omdat ze daadwerkelijk op 12 mei 1820 in die Italiaanse stad geboren is. Ze had de Britse nationaliteit en haar stond als vrouw een mooie, maar lege toekomst in de Britse aristocratie te wachten.

In haar jeugd hoorde zij de stem van God en wilde haar leven besteden aan het verplegen van armen, zieken en gewonden. Later heeft men haar geboortedag uitgeroepen als ‘Dag van de verpleging’. 

De Krimoorlog was het gevolg van het zwakker worden van het Ottomaanse rijk (zeg maar Turkije) en Rusland zag toen - er is niets nieuws onder de zon - kans op gebiedsuitbreiding. Rusland vocht toen tegen Frankrijk, Engeland en Turkije. Florence bezocht in het legerhospitaal ’s nachts met een lantaarn de zieke en stervende militairen en kreeg daardoor haar bijnaam. Er was toen veel mis met de hygiëne en daar heeft zij veel aan verbeterd. Die stap vormde de basis voor de huidige gezondheidszorg. Maar ook toen waren de mensen sceptisch tegenover nieuwe inzichten en behandelingen. Er is ook daarin niets nieuws onder de zon.

Met het oog op de huidige lockdown en niet aflatende druk op de gezondheidszorg heb ik dus voor deze zoekfoto gekozen. En fijn dat veel inzenders van de oplossing het huis en de achtergrond van de naam kenden.

En dan nu de zoekfoto van deze week. Op Oudejaarsavond zit iedereen tegen middernacht naar de klok te turen. En wat is verwarrender als je een klok hebt die op twee wijzerplaten twee verschillende tijden aangeeft? En bij dit exemplaar kom je er na een paar minuten turen achter dat hij niet met de tijd meegaat.

Voor het bedrijf waar deze fraaie (Engelse???) klok hangt is het te hopen dat zij wel met hun tijd mee gaan. U moet voor deze zoekfoto wel een beetje uit de ‘bewoonde’ wereld gaan zoeken.

Schroom niet om uw reactie in te zenden als u weet waar deze foto is genomen. Mail naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. 

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie