De opdrachten van Albert de Coster.
De opdrachten van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (39)

29 oktober 2021 om 08:28 Activiteiten

SLIEDRECHT Volgens mij gaan er heel wat dorpsgenoten bij Dirk hun boodschappen doen, want ze herkenden na hun bezoek aldaar de foto van vorige week. Tegenover de uitgang staan een aantal bungalows en op nummer 38 woont de heer Kees van Wijngaarden. Op de gevel van zijn huis kunt u de vogeltjes en de notenbalk terugvinden. En het mooie aan deze combinatie is dat het gelijk de wijk aanduidt waar de woning zich bevindt: de Vogelenzang.

Nadat ik deze foto had gemaakt vroeg ik me af of de noten lukraak op de notenbalk zijn geplaatst of dat er een echt wijsje uit te halen valt. Dus heb ik geprobeerd het deuntje te spelen. Toen -de na diverse pingelpogingen- de hond van de buren erbarmelijke begon te janken, ben ik er maar mee gestopt.

Omdat ik niet zo erg muzikaal ben heb ik de stoute schoenen maar eens onder uit de kast gehaald en wandelde ik naar een bekende muziekvereniging in ons dorp en heb de daar aanwezige orkestleider (zeg maar: de Bernard Haitink van Sliedrecht) om raad gevraagd. Maar ook deze man kon het deuntje niet plaatsen.

Die nacht droomde ik zelfs nog over de totstandkoming van gevelversiering. Ik zag het helemaal voor me: De maker was in zijn schuurtje aan het klussen. De notenbalk en de muzieksleutel waren klaar, maar toen hij de eerste noot op de balk bevestigde sloeg hij met zijn hamer op zijn duim. Het werd hem zwart voor ogen en zag -net als in stripverhalen- de vogeltjes rond zijn hoofd vliegen. Dit leidde tot de gevelversiering. En zo is in mijn nachtmerrie dit leuke kunstwerk tot stand gekomen.

Maar de werkelijkheid schijnt anders te zijn: vanuit diverse kanten kreeg ik het bericht dat het melodie van psalm 127 en/of 117 schijnt te zijn. De schoonzoon van Kees liet weten dat het de aanhef van psalm 127 betreft.

Nu luidt de tekst daarvan in de Statenvertaling: ‘Zo de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs arbeiden deszelfs bouwlieden daaraan.’ En volgens de nieuwe psalmberijming: Wanneer de HEER het huis niet bouwt, heeft al je ploeteren geen zin; het metselwerk stort zomaar in.’ Mooi gevonden, nietwaar?

En na een bezoek aan de Merwelanden kwam ik al fietsend terug op vertrouwde bodem en kwam dit fraaie kunstwerk tegen. Maar waar is dit? Weet u wat meer over deze foto te vertellen en waar het zich bevindt, mail dan uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

door Albert de Coster

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie