De oude en nieuwe opdrachten.
De oude en nieuwe opdrachten. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (38)

Activiteiten

SLIEDRECHT Bij veel dorpsgenoten zit het baggeren in het bloed: ze zijn door het Baggervirus besmet. Het Baggervirus heeft als bijwerking dat alle alarmbellen direct gaan rinkelen zodra ze maar iets van hun geliefde beroep zien. En dat merkte ik in mijn mailbox. Tal van (oud)-baggeraars wisten het zoekplaatje van vorige week te vinden.

Maar ook een niet-baggeraar, de vader van de kunstenares, mailde mij met informatie over de gevelsteen in het pand op de hoek Middenstraat/Julianastraat. In de zijgevel aan de Julianastraatkant is deze gevelsteen ingemetseld.

Deze baggermolen is gemaakt door Marjolein Bons in het jaar 2010 tijdens een z.g. werkvakantie in Le  Phaux in zuidoost Frankrijk. Voor het maken van deze reliëfafbeelding, gemaakt in een stuk natuursteen van 10-12 cm dik en ca 25 kg zwaar, is zij geïnspireerd door een foto, gemaakt rond het jaar 1950 van de baggermolen ‘De Hoop 2’ (de kleinste van de 2 molens die eigendom waren van Baggerbedrijf P & C Bons uit Sliedrecht). Op deze foto staat haar opa, Jaap Bons, die molenbaas was op deze baggermolen.

Toen Marjolein en haar partner de woning Middenstraat 24 kochten, zeiden zij tegen elkaar dat deze plek bij uitstek geschikt is om dit kunstwerk als gevelsteen te plaatsen met uitzicht op de Sliedrechtse haven.

Na toestemming van de gemeente mocht Piet Bons, als trotse vader, op 9 januari 2015 deze steen in de muur plaatsen. 

Ik hoop dat dit voorbeeld van burgerinitiatief navolging krijgt en dat er meer dorpsgenoten de stoute schoenen durven aan te trekken om hun huis op een soortgelijke manier te verfraaien. Daarmee heb ik gelijk een link gelegd met de nieuwe opdracht. De bewoner van deze woning heeft zijn huis op een geweldig leuke en cryptische manier onderscheiden van de rest uit de buurt. Maar welke buurt?

En dan nog een naschrift van Mart Jan Visser van Huis de Merwede. Ik had in augustus de esculaap, die boven de ingang aldaar te zien is als zoekplaatje gebruikt. Maar het is volgens Mart Jan, die er wat meer dan ik van af weet, geen esculaap maar een caduceus. Het verschil tussen die twee is dat de esculaap 1 slang bevat en de caduceus 2 slangen. De betekenis van beiden wel grotendeels gelijk. 

Weet u wat meer over de foto met noten en vogels te vertellen en waar het zich bevindt mail dan uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com

door Albert de Coster

advertentie
advertentie