Afbeelding
Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (42)

19 november 2021 om 08:05 Activiteiten

SLIEDRECHT En toen kwam de foto binnen van Esther met haar twee broertjes bij het beeld voor de Roald Dahlschool aan de Deltalaan. De 7-jarige probeerde net als het beeld ‘haasje-over’ te doen, maar ze gaf aan dat ze nog veel moest oefenen.

door Albert de Coster

Vroeger werden bij het bokspringen allerlei extra capriolen bedacht, want het moest steeds uitdagender worden. Zo moest je tijdens je sprong ook nog eens ‘komperen’. Een woord afgeleid van kont-porren; je gaf degene die als bok stond tijdens je sprong een stevige schop tegen zijn of haar achterwerk.

Esther, die me onlangs had laten weten waar de foto (nr. 40) van de Ibis te vinden was, was nu met het hele gezin op zoek gegaan naar de nieuwe foto. Ook had ze de krant meegenomen naar school en probeert zo haar klasgenoten warm te maken voor mijn rubriek. En zij heeft nu precies begrepen wat ik met mijn rubriek wil bewerkstelligen. Mensen enthousiasmeren voor kunst in ons eigen dorp en op zoek gaan naar de locatie. Lekker in de buitenlucht bezig zijn.

Wie het beeldje van Jits Bakker ook herkende was de oud-directeur Jan Buijs van de Dr. Plesmanschool. Deze school is opgegaan in de Roald Dahlschool en stond indertijd in het Dreespark aan de Maaslaan. Vanaf 1971 stond het beeld tussen kleuterschool De Start en de Dr. Plesmanschool en het symboliseert de overgang tussen de kleuter- en lagere school.

Toen het beeld onthuld zou worden was het nog niet klaar en daarom overhandigde de maker er een miniatuurafbeelding van aan burgemeester Van Hofwegen en de heer Elenbaas, de voorzitter van de oudercommissie.

Jits Bakker (1937-2014) leefde op landgoed Beerschoten in de Bilt (zijn voormalig atelier ‘De Kooi’ aan de holle Bilt 16-18). Daar worden door zijn stichting permanent beelden van hem tentoongesteld.

En wat ontdek ik tot mijn schrik tijdens mijn speurwerk? Er is op 4 november 2006 een beeld van Jits Bakker gestolen. Het stelde twee ‘Tikkertje’ spelende kinderen voor en stond bij het zwembad. In een plantsoen is slechts een deel van een arm terug gevonden. Wat een cultuurbarbaren die dit op hun geweten hebben.

En dan nu de opdracht voor deze week. Het heeft zijdelings iets te maken met wat u rond deze tijd te horen krijgt en u vast veel geld kost. En wat gebeurt hier tegenwoordig in dit gebouw?

Weet u wat meer over deze foto te vertellen, mail dan uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie