De opdrachten van Albert de Coster.
De opdrachten van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (40)

8 november 2021 om 09:30 Activiteiten

SLIEDRECHT ‘Van de Prins weer geen kwaad weten’ was de hint die ik gaf aan de lezers van mijn rubriek die de moeite namen om een reactie te geven op de vorige foto.

door Albert de Coster

En dat je om die omschrijving te begrijpen geen 5-sterren cryptogrammen hoeft te maken werd wel duidelijk. De vele inzenders wisten dat het een locatie was aan de Prinsenweer.

De ene inzender laat er dagelijks zijn hond een pootje omhoog doen en de ander komt uit zijn werk over het bruggetje gefietst. Weer een ander loopt er met zijn kinderen in de wandelwagen een luchtje te scheppen. Op nummer 58 aan de Prinsenweer is aan de achterzijde deze foto genomen. Ik vermoed dat de rietpluimen in een plaat metaal zijn ‘uitgesneden’ en zo op artistieke wijze een beschoeiing vormt.

Heeft u trouwens op de foto (of in het echt) gezien dat in het tuinhuis/serre nog een kerstboom en een kerkje staan in dezelfde rode kleur als de beschoeiing?

Heb ik u nu zover gekregen dat u vanaf het bruggetje achter de woning het kunstwerk wilt gaan bekijken, dan maan ik u wel tot spoed. Afgelopen maandag werd in het landelijke nieuws duidelijk dat sloten zonder beschoeiing en met een natuurlijke beplanting een grotere biodiversiteit herbergen. Misschien zullen de bewoners van dit stukje Prinsenweer met de klimaattop van Glasgow in hun achterhoofd hun kunstwerk uit de sloot gaan takelen en kiezen voor de natuur.

En dan nu de nieuwe opdracht. In Sliedrecht ontkom je er niet aan om zo nu en dan een werk van Frank Nix (1934-2008) tegen te komen. Ook dit keer is mijn zoekplaatje een werk van hem, dat hij in 1993 heeft gemaakt.

Het siert de gevel van een gebouw en ik ben benieuwd of u weet waar dat gebouw zich bevindt en hoe het kunstwerk heet.

Hij was zowel schilder, keramist, graveur als beeldhouwer. In België (Gent) heeft hij zijn opleiding genoten aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst.

Hij heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht in een ‘Jappenkamp’ en mocht mede daardoor het ‘Monument Japanse Vrouwenkampen’ maken. Dit stond eerst in Apeldoorn, maar is nu park Bronbeek in Arnhem te zien. Ook werkte hij mee aan het monument ‘Vrouwen van Ravensbrück’ op het Museumplein in Amsterdam

Weet u wat meer over deze foto te vertellen, mail naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie