Stoomschip Richard Young.
Stoomschip Richard Young. HVS

Lezing over doorgraving van de Hoek van Holland

Historie

SLIEDRECHT In de grote zaal van het Griendencollege aan de Professor Kamerlingh Onneslaan wordt donderdag 14 april een lezing gehouden over de doorgraving van de Hoek van Holland. De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Sliedrecht. 

De lezing wordt gehouden door Henk van der Lugt die na de zeevaartschool begon als stuurman bij de Holland Amerika Lijn. Hij werkte later bij de Koninklijke Marine als reserve officier en trad daarna in dienst bij het Rijksloodswezen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Van der Lugt stelde een fotoboek samen over de Hoek van Holland in de jaren vijftig van de vorige eeuw en verdiepte zich in de geschiedenis van deze gemeente. Hij is ook voorzitter van het Historisch Genootschap Hoek van Holland. De presentatie gaat over wat er vooraf ging aan het graven van de Nieuwe Waterweg. De verzanding van de Maasmond, het Voornse Kanaal en de plannen van de waterstaatskundige ingenieurs Cruquius en Pieter Caland. In 1866 wordt het werk gestart. Prins Willem, de oudste zoon van koning Willem III, steekt de eerste spade in de grond. Er worden tegenslagen ondervonden bij het graven van de Nieuwe Waterweg. De Sliedrechtse aannemerscombinatie Volker & Bos hebben de Waterweg breder en dieper gemaakt. Op 9 maart 1872 voer het stoomschip ‘Richard Young’ uit Engeland als eerste door de doorgraving naar zee. Dit jaar is dat 150 jaar geleden. 

Zaal is open om 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Voor leden is de toegang gratis, niet leden betalen vijf euro of worden lid. 

advertentie