Afbeelding
Marjanne Dijkstra

Gezelligheid in het Sliedrechts Museum met allerlei activiteiten

30 november 2023 om 13:16 Kunst

SLIEDRECHT Het is donderdagochtend en een drukte van belang in het Sliedrechts Museum. ,,Op deze dag is altijd onze vrijwilligersochtend”, licht Astrid van Leeuwen van het museum toe. De ploeg is druk bezig met het museum gereed maken voor een gezellige en warme wintermaand. Het museum wordt aangekleed met kerstbomen, kerstversiering en er zijn heel veel verschillende activiteiten te doen voor kinderen.

door Marjanne Dijkstra

Van Leeuwen vertelt: ,,Eerst wilden we deze maand een nieuwe expositie opstarten, maar we hebben besloten om er gewoon een fijne en gezellige kerstmaand van te maken. Heel de decembermaand door hebben we een gezellige uitstalling van allerlei kerstbomen, een kerstman en een arrenslee. Die laatste staat normaal gestald bij De Koperen Knop, maar is speciaal voor deze maand hierheen gekomen. In de raadszaal staat een oude tafel gedekt met kerstservies en gezellige kaarsen. Ook hebben we de hele maand een grabbelton staan voor de kinderen waar ze een cadeautje kunnen grabbelen. Er is ook een ouderwetse koek- en zopietent waar chocomel en koek kan worden gedronken en gegeten. Mensen kunnen op ons scherm een film van de Molentocht bekijken.”

SINTERKLAAS

Komende zaterdag is Sinterklaas op de Kerkbuurt en kinderen kunnen in het museum een pietenmasker maken of een leuke kleurplaat kleuren van de Goedheiligman. Op zaterdag 16 december is het Sliedrechts Museum langer geopend. ,,Op die dag is er hier de kerstbraderie en vindt natuurlijk de Santarun plaats. Ook is er dan in het museum hier iemand van het Leger des Heils in uniform. Ze staan dan meteen ouderwetse pot waarin ook kan worden gedoneerd. De kinderen kunnen die dag in het museum kerstboompjes en kerstballen maken.” Ook op de één na laatste dag van het jaar zijn leuke dingen te doen in het museum. ,,De bedoeling is dat kinderen dan onder begeleiding van Arie Sprong weer poverpotten kunnen maken. Vroeger werden die dingen gemaakt met een gedroogde varkensblaas, maar dat mag niet meer worden gebruikt. Arie test nu andere mogelijkheden uit om toch een mooie poverpot te kunnen maken. Vroeger gingen kinderen in Sliedrecht op de laatste dag van het jaar met hun poverpot langs de deuren. Ze zongen dan het poverlied en kregen een snoepje of wat geld. Met al deze activiteiten willen we mensen het museum intrekken en zorgen dat het hier gezellig is om binnen te komen.”

VERBORGEN SCHATTEN

In het nieuwe jaar staat voor het Sliedrechts Museum, dat jaarlijks tussen de 2000 en 2500 bezoekers heeft, weer van alles op stapel, zo weet Van Leeuwen. ,,Dan gaat de expositie ‘Verborgen Schatten’ draaien met allerlei spullen uit het depot. Ook daar kijken we weer erg naar uit.” 

Het Sliedrechts Museum is geopend op woensdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag 16 december is het museum al geopend vanaf 10 uur.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie