200ste emmertjesprotest bij Chemours
200ste emmertjesprotest bij Chemours Richard van Hoek Fotografie

Lokale en nationale bezoekers zorgen voor recordopkomst bij tweehonderdste emmertjesprotest Chemours

3 februari 2024 om 14:06 Maatschappelijk Dossier Chemours

DORDRECHT Het was een drukte van jewelste zaterdagochtend voor de poort van Chemours. Wat in 2018 begon met een protest van een éénling met een emmertje op de fiets van Sliedrecht naar Dordrecht, is nu bij de tweehonderdste keer uitgegroeid tot een protest waarbij ruim tweehonderd mensen aanwezig waren. Ook plaatselijke, regionale, landelijke en zelfs buitenlandse pers - de Duitse ZDF maakte opnamen - was aanwezig om verslag te doen van dit ‘protestjubileum’. Verschillende politici, zowel plaatselijk als landelijk, en IC-arts Diederik Gommers waren aanwezig.

door Marjanne Dijkstra

Hij had er slecht van geslapen vertelt hij. Joop Keesmaat, boegbeeld van de actiegroep Gezondheid vóór Alles, is blij dat het achter de rug is. ,,Het is toch altijd afwachten of het allemaal weer goedkomt, maar als het dan zover is, dan ga ik er staan en praat ik.” En praten kan de Sliedrechter die samen met Kees van der Hel en actievoerder van het eerste uur Ton Schippers, de kennis over en urgentie van de problematiek rond Chemours eigenhandig op de kaart heeft gezet. 

‘DAPPERE VOLHARDENDE CLIËNTEN’

Als Keesmaat de aanwezigen welkom heet met ‘beautiful people’, wijst hij alle nieuwkomers nog eens op de regels. ,,We houden het rustig en de politie - ze staan daar - is onze beste vriend.” Advocate Bénedicte Ficq is toch niet aanwezig, zo meldt Keesmaat, maar liet wel een bericht achter voor de actievoerders. ,,Omdat ze als advocaat aan het procederen is tegen Chemours, vindt ze dat ze haar ‘protesteervrijheid’ een beetje kwijt is. Ze noemt ons ‘haar dappere volhardende cliënten’ en is er trots op om ons met hart en ziel bij te mogen staan.” Bemoedigende woorden kwamen ook van professor Jacob de Boer, milieuchemicus Chiel Jonker en Sliedrechts wethouder Roelant Bijderwieden die namens de vier gemeentebesturen die procederen tegen Chemours de actievoerders schriftelijk een hart onder de riem stak. 

‘LEGAAL VERGIFTIGD’

Tweede Kamerleden Geert Gabriëls van GroenLinks en Ines Kostic van de Partij voor de Dieren waren aanwezig. Gabriëls belooft zich nog dieper in het dossier te verdiepen. ,,Ik voel met u mee. Het is belachelijk dat deze onafbreekbare stoffen in het milieu komen. We worden legaal vergiftigd en ik snap niet waarom we dit toestaan.” IC-arts van het Erasmus Medisch Centrum én regiobewoner Diederik Gommers zei zich een klein beetje te schamen, terwijl hij zich richt tot de harde kern van actievoerders: ,,Ik sta hier pas voor de eerste keer en jullie zijn hier al tweehonderd keer geweest. Jullie ludieke actie is zoals ik het zelf ook zou doen.” 

Dat je van PFAS kanker krijgt is lastig te zeggen, dat kan namelijk ook te maken hebben met of je rookt, of je veel alcohol drinkt en soms is het genetisch bepaald. We zien wel dat je van het eten van eieren hogere PFAS-waarden in je bloed krijgt en dat het je immuunsysteem aantast.

Gommers benadrukt bij de actie te zijn als belanghebbende: ,,Ik woon hier op vijf kilometer ten noorden van de fabriek. Ik woon er prachtig, maar nu blijkt dat ik de eieren van mijn eigen kippen niet eens kan eten. Dat vind ik bizar. In 2012 stopte Chemours al met de uitstoot van PFOA, maar nu nog zit dat in de eieren van mijn kippen. Daaraan zie je hoe langzaam deze stoffen afbreken. Dat je van PFAS kanker krijgt is lastig te zeggen, dat kan namelijk ook te maken hebben met of je rookt, of je veel alcohol drinkt en soms is het genetisch bepaald. We zien wel dat je van het eten van eieren hogere PFAS-waarden in je bloed krijgt en dat het je immuunsysteem aantast. Ik vind het kwalijk dat het de werking van vaccinaties bij onze kinderen vermindert. Het is niet alleen een probleem van Nederland, maar een groot Europees probleem, want dat het iets doet met de volksgezondheid lijkt me duidelijk.”

REACTIE CHEMOURS

Chemours meldt naar aanleiding van het tweehonderdste emmertjesprotest bij monde van woordvoerder Harmen Geers: ,,Deze groep uit haar zorgen over de emissies van onze fabriek - zowel in het verleden als in het heden. Dit gebeurt niet alleen tijdens de wekelijkse demonstraties, maar ook in direct contact - en we luisteren hiernaar en staan altijd open voor een gesprek. Uit eerdere gesprekken blijkt dat we uiteindelijk hetzelfde doel delen om de emissies te verminderen.”

,,Het kost tijd voordat dit technologisch haalbaar is, maar er wordt vooruitgang geboekt in de ontwikkeling ervan. We blijven werken aan het verminderen van emissies en hebben positieve resultaten behaald: een vermindering van meer dan 99% van de emissie van HFPO-DA (hulpstof in de GenX-technologie) en van meer dan 80% van de emissie van andere gefluoreerde stoffen, waarbij het volgende doel is om de laatstgenoemde ook met 99% te verminderen.”

,,Intussen richten we ons op de verantwoorde productie van materialen die een essentiële rol spelen in onze samenleving: in medische toepassingen, de productie van computerchips en elektronica, bij de opwekking van groene energie, en op vele andere manieren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie