Joop Keesmaat en Kees van der Hel
Joop Keesmaat en Kees van der Hel Richard van Hoek Fotografie

Stichting Stop PFAS Stop Chemours bereidt massa-aansprakelijkheidsclaim voor tegen Chemours

29 januari 2024 om 11:31 Natuur en milieu Tips van de redactie

SLIEDRECHT Voor de tweehonderdste keer vertrekken de actievoerders zaterdag 3 februari vanaf Sliedrecht naar het Dordtse chemiebedrijf Chemours om daar voor de poorten te demonstreren tegen de uitstoot van schadelijke PFAS. Inmiddels zijn er ook plannen voor een massa-aansprakelijkheidsclaim tegen het bedrijf, melden actievoerders van het eerste uur Joop Keesmaat en Kees van der Hel. ,,Maar heb even geduld, we moeten nog wat zaken uitzoeken en dan mag iedereen zich straks bij ons aansluiten”, is hun belangrijkste boodschap.

door Marjanne Dijkstra

Keesmaat vertelt: ,,We zijn nu aan het onderzoeken hoe we zo’n massa-aansprakelijkheidsclaim kunnen organiseren. Het blijkt nog wat ingewikkelder dan de strafrechtelijke aangifte die eerder is gedaan. We hebben voor deze claim een verkennend gesprek gehad met een advocatenbureau uit Amsterdam. De advocaten van dat bureau hebben ervaring met deze problematiek, want ze hebben ook Westerscheldevissers uit Zeeland bijgestaan. Ook hebben ze een kantoor in de Verenigde Staten en dat is altijd handig voor de aansprakelijkheidsjurisprudentie die daar wordt gevoerd. Advocaat Benedicte Ficq, die eerder de strafrechtelijke kant met ons aanpakte, wil ons adviserend ondersteunen in dit hele proces.”

SOORTEN SCHADE

De stichting wil graag ook de verdere uitspraak van de vier gemeenten afwachten in het aansprakelijkheidsproces wat zij tegen de chemiereus hebben aangespannen. ,,Je hebt dan een stuk jurisprudentie dat ook geldt voor afzonderlijke burgers en je hoeft niet nog eens dat hele voortraject door. Het probleem met dit soort claims is dat je de verschillende soorten schade in stukjes moet knippen. Zo hebben mensen die teveel PFAS in hun bloed hebben recht op letselschade, woningeigenaren hebben te maken met schade door de daling van de waarde van hun huis, je hebt mensen met eigen kippen of een moestuin die schade ondervinden van het niet kunnen eten van hun eigen producten, moeders die borstvoeding hebben gegeven aan hun kinderen kunnen daar ook lichamelijk en geestelijk onder gebukt gaan, maar ook restaurants in de regio ondervinden schade van de Chemoursvervuiling. Maar los van de rechtbank die bepaalt of er schade is geleden, moet er ook een aparte schade-expert komen die alle schades gaan vaststellen. Je krijgt dus eerst een proces over de aansprakelijkheidsstelling en daarna een procedure over de schadevergoeding per persoon.”

Over de verjaring van de feiten is een en ander nog onduidelijk. ,,Daarvoor richten we ons in de komende maanden op het schrijven van een brief aan Chemours. Daarmee voorkomen we die verjaring. Als er dan straks meer duidelijkheid is of Chemours aansprakelijk is tegenover de gemeenten, dan kan iedereen zich bij ons aanmelden om een aansprakelijkheidsclaim in te dienen. Maar heb nog even geduld.”

De stichting heeft voor het indienen van de claim ook geld nodig. Daarvoor gaat zij verschillende bedrijven aanschrijven, maar ook giften zijn welkom. Een donatie kan worden gestort op NL83 BUNQ 2097 5193 93.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie