Afbeelding
Gemeente Sliedrecht

Bijderwieden: ‘Uitspraak van rechter in Chemourszaak cruciaal’

27 september 2023 om 13:18 Natuur en milieu Dossier Chemours

DORDRECHT In de rechtszaak die de gemeenten Sliedrecht, Dordrecht, Molenlanden en Papendrecht hebben aangespannen tegen chemiegigant Chemours, oordeelde de rechter woensdag dat Chemours aansprakelijk is voor de PFAS-vervuiling in de regio. ,,Cruciaal”, noemde de Sliedrechtse wethouder Roelant Bijderwieden de uitspraak.

 
door Marjanne Dijkstra

Bijderwieden stelde: ,,De uitspraak is een erkenning van de vervuiling die is neergeslagen in onze gemeente. Chemours is verantwoordelijk voor de kosten van het opruimen. In theorie betekent dat je alle vervuiling kunt afgraven, maar we kunnen niet zomaar alle parken op de schop gooien. We moeten nu in kaart brengen welke schade er precies is en hoe dit verder moet.” Hij vervolgt: ,,In onze gemeente zijn diverse mensen al jaren bezig met aandacht vragen voor de problematiek en vervuiling rond Chemours. Dat verdient een groot compliment. Door inzet van de gemeenten en actiegroepen heeft dit probleem de aandacht gekregen die het nodig had. We voelen ons enorm gesteund door uitspraak.”
De rechter oordeelde dat er met de aansprakelijkheid van de vervuiling tot 1 juli 1984 niets kan worden gedaan. Van 1 juli 1984 tot in maart 1998 kan Chemours wél aansprakelijk worden gesteld voor de vervuiling. DuPont en later Chemours hebben de vergunningverlener onvoldoende geïnformeerd over de schade die PFOA kon aanrichten en daardoor heeft de vergunningverlener onvoldoende kunnen handelen. De rechtbank gaat nu nog oordelen of de uitstoot van verschillende varianten PFAS ook onrechtmatig was na 1998.

Chemiefabriek Chemours reageerde naar het ANP dat ze samen met gemeenten en belanghebbenden wil kijken naar hoe zo snel mogelijk ‘concrete actie’ mogelijk is tegen PFAS-schade. Het bedrijf zegt al verder te willen gaan dan de juridische processen ‘die vaak jaren kunnen duren’.

Joop Keesmaat van actiegroep Gezondheid vóór Alles reageert positief op het vonnis van de rechtbank. ,,Dit is een grote juridische stap. De uitspraak is beter dan ik had verwacht. Natuurlijk is dit een tussenuitspraak en duurt dit proces nog wel even, maar het biedt hoop voor de toekomst.” Over de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq onlangs tegen Chemours deed namens duizenden bezorgde inwoners stelt Keesmaat: ,,Strafrecht is heel iets anders dan civiel recht, maar deze uitspraak maakt het voor die zaak wel makkelijker. We staan 3-0 voor nu en de wedstrijd is niet stilgelegd. De uitstoot is nog geen nul, dus onze acties gaan gewoon door.” 

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie