Kees van der Hel en Joop Keesmaat bij het wekelijkse protest.
Kees van der Hel en Joop Keesmaat bij het wekelijkse protest. Richard van Hoek Fotografie
Dossier Chemours

Actiegroep Gezondheid vóór Alles is al ruim vijf jaar niet weg te jagen bij Chemours

24 november 2023 om 11:04 Maatschappelijk Dossier Chemours

SLIEDRECHT Al vijfenhalf jaar staan ze elke zaterdagochtend in weer en wind voor de poorten van de Dordtse chemiereus Chemours. Ze strooien er hun emmertjes vervuilde grond uit Sliedrecht neer en uiten hun ongenoegen over de vervuiling van de fabriek. Dat doen ze in wisselende samenstelling en niet altijd met heel veel mensen, maar de harde kern is er elke week. De actiegroep wil dat de chemiereus stopt met het lozen van giftige PFAS. Aan de wieg van actiegroep Gezondheid vóór Alles stonden Joop Keesmaat en Kees van der Hel. Zij doen hun verhaal aan Het Kompas Sliedrecht.

door Marjanne Dijkstra

Voor de actiegroep was het eerste protest in november 2016. Keesmaat vertelt: ,,De oorspronkelijke initiatiefnemer was de inmiddels overleden Bram de Winter. Door hem ben ik gaan nadenken en me meer gaan verdiepen in wat er bij Chemours gebeurt. In november 2016 was de eerste grote actiedag. Met honderden mensen zijn we toen de Baanhoekbrug overgelopen naar Chemours. We zijn toen ook te woord gestaan door Erik Meijer van Chemours. Hij begreep onze zorgen, maar het einde van het verhaal was dat ze niet weggingen uit Dordrecht. ‘De wereld heeft onze producten nodig en als we weg moeten, gaan we ergens anders heen’, was de boodschap. We hebben het toen nog twee jaar rustig aan gedaan met een campagne, wat flyeren en gesprekken met Chemours, maar we vonden uiteindelijk dat we dit niet ongestraft konden laten doorgaan.”

Als ouder en opa zou ik geen knip voor de neus waard zijn, als ik hier niks aan doe’

NIET LATEN GEBEUREN

Sinds maart 2018 staat een vaste kern, bestaande uit Keesmaat, Van der Hel en Ton Schippers wekelijks op zaterdag voor de poort van Chemours vreedzaam te protesteren. Wisselend zijn er meer en andere mensen aanwezig, soms ook van lokale en landelijke politieke partijen. De laatste maanden neemt het aantal demonstranten een vlucht en inmiddels zaten beide heren meer dan eens aan tafel bij praatprogramma’s. Keesmaat: ,,In het begin verbaasde het me weleens dat er zo weinig actiebereidheid was. Er werd met veel nonchalance over het onderwerp gesproken. Het probleem is natuurlijk ook dat je die uitstoot van Chemours niet ziet of ruikt. We merken dat er de laatste maanden steeds meer mensen aansluiten bij het protest.” Van der Hel voegt toe: ,,Ik ben niet zo braaf, ik hou wel van een demonstratie. Ik ben nu 69 en ik hoop 85 te worden, maar mijn kinderen en kleinkinderen groeien op in deze giftige omgeving. Ik kan dit niet zomaar laten gebeuren. Als ouder en opa zou ik geen knip voor de neus waard zijn, als ik hier niks aan doe. Ik kan nu zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om dit te stoppen. De arrogantie ook van een chemisch bedrijf om te denken dat wij hen nodig hebben. Als ik hier een liter diesel in de haven laat vallen, heb ik een boete te pakken en dit gebeurt zomaar.”


DRUK OP DE KETEL HOUDEN

In een rechtszaak die onder andere de gemeente Sliedrecht had aangespannen tegen de chemiegigant oordeelde de rechter in september dat Chemours verantwoordelijk is voor de vervuiling tussen 1 juli 1984 en maart 1998. DuPont en later Chemours hebben de vergunningverlener onvoldoende geïnformeerd over de schade die PFOA kon aanrichten en daardoor heeft de vergunningverlener onvoldoende kunnen handelen. Ook een opsteker voor de actiegroep. Namens hen en nog duizenden andere bezorgde mensen deed advocaat Bénédicte Ficq aangifte tegen het bedrijf. Keesmaat stelt: ,,De uitspraak in de zaak van de gemeenten was een grote juridische stap. Natuurlijk is dit een tussenuitspraak en duurt dit proces nog wel even, maar het biedt hoop voor de toekomst.” Over de aangifte van Ficq vertelt Keesmaat: ,,Strafrecht is heel iets anders dan civiel recht, maar deze uitspraak maakt het voor die zaak wel makkelijker. We staan 3-0 voor nu.” Van der Hel voegt toe: ,,Maar we moeten de druk nu op de ketel houden. De uitstoot is nog geen nul, dus onze acties voor de poort van Chemours gaan gewoon door.“

Wie ook wil aansluiten bij de wekelijkse actie bij Chemours is elke zaterdag om 10.30 uur welkom bij Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. 

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie