Afbeelding
import

Herdenking 75 jaar Liniecrossers

5 november 2019 om 11:47 Maatschappelijk

SLIEDRECHT In de nacht van 7 op 8 november 1944 vond door de Biesbosch de eerste 'crossing' plaats tussen het bevrijde zuiden en nog bezette noorden van Nederland. Vrijdag 8 november is dit precies 75 jaar geleden en wordt dit aan beide zijden van de linie herdacht. In Sliedrecht gebeurt dit om 13.45 uur bij het Crossline-monument aan het Albrechtplein.

De Liniecrossers staken in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog regelmatig de grens over tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe. Via de Biesbosch brachten zij mensen, documenten en medicijnen over. Een gevaarlijke onderneming, onder het oog van de Duitsers. Het Crossline-monument houdt de herinnering aan de dappere liniecrossers levend.

KRANSLEGGING BIJ CROSSLINE-MONUMENT Vrijdag 8 november is het precies 75 jaar geleden dat de Liniecrossers de geheime verbinding tussen bezet en bevrijd Nederland opzetten. Om dit te herdenken, leggen burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht en burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen een krans bij het Crossline-monument.

Ze worden bijgestaan door Tweede Kamerlid John Kerstens en de leerlingen van groep 8 van de Sliedrechtse Henri Dunantschool en basisschool De Grienden uit Lage Zwaluwe. Ook Piet Meeuwissen, voorzitter van de Stichting Verzetsgroep Liniecrossers is aanwezig. Namens de nabestaanden van de Liniecrossers zijn de gebroeders Van Gool, mevrouw De Landgraaf en de heer Hoevenaar er bij. Eerder die dag is er ook een herdenking in Lage Zwaluwe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie