Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Chemisch DNA-kits in strijd tegen inbrekers

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Inwoners van Sliedrecht kunnen voor slechts € 15 een kit bestellen om waardevolle eigendommen te merken met chemisch DNA. Met deze actie wil de gemeente het aantal inbraken zo klein mogelijk houden.

Het aantal inbraken in woningen en auto's in Sliedrecht is het afgelopen jaar gedaald. In 2016 lag het aantal auto-inbraken nog op 105. In 2018 had Sliedrecht 41 auto-inbraken en 38 woninginbraken. Voor 2019 staat de teller tot nu toe op 37 auto-inbraken en 25 woninginbraken.

POSITIEVE TREND Gemeente en politie willen deze positieve trend graag vasthouden. Daarom biedt de gemeente een fikse korting op de markeerkits, die normaal € 69,50 (voor auto's) of € 89,25 (voor woningen) kosten. Met chemisch DNA gemarkeerde spullen zijn altijd terug te leiden tot de eigenaar. Dat maakt ze onaantrekkelijk om te stelen en door te verkopen. De kortingsactie past in het Donkere Dagen Offensief, waarmee gemeente en politie een toename van inbraken tijdens de donkere dagen van het jaar willen voorkomen.

ONZICHTBARE MARKERING De autokit en de woningkit bevatten beide onder andere een buisje met een soort lijmachtige vloeistof. Hierin zit een stukje synthetisch DNA met unieke DNA-code. Met de doorzichtige vloeistof merkt de eigenaar bijvoorbeeld het navigatiesysteem en de airbags in de auto. In huis kan worden gedacht aan het markeren van de televisie, audioapparatuur, computers, telefoons en andere waardevolle spullen. De markering licht op onder UV-licht. Aan de hand van de DNA-code kan de politie gestolen spullen herleiden tot de eigenaar. Naast de DNA-vloeistof zit er in de autokit een sjabloon, waarmee bezitters het kenteken in de autoruiten kunt etsen. Beide kits bevatten een duidelijke handleiding, een formulier om de unieke DNA-code te registreren en stickers om inbrekers te 'waarschuwen'.

BESTEL Bestellen van een auto- of woningkit kan eenvoudig via www.sdna.nl. Gebruik bij de bestelling de actiecode SLDT30A17 en betaal slechts € 15. De gemeente heeft een beperkt aantal kits beschikbaar, dus op=op. De actiecode is alleen geldig voor postcodes in de gemeente Sliedrecht.

advertentie
advertentie