Afbeelding
Home-Start

Buurtgezinnen: opvoeden doe je samen

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Kinderen opvoeden kan veel plezier en voldoening geven. Een gezin draaiende houden, gaat alleen niet altijd even makkelijk. Er kunnen omstandigheden zijn die het tijdelijk extra moeilijk maken. Ruzie tussen de kinderen, spanning met je partner, een echtscheiding, alleenstaande ouder, ziekte, weinig contact met familie en vrienden, weinig budget, geen werk. Het kan van álles zijn. Als het allemaal even teveel wordt, kan steun gezocht worden.

Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.

Home-Start biedt ondersteuning aan gezinnen vanaf zwangerschap en kinderen tot 18 jaar. Vrijwilligers met opvoedervaring bieden ouders een luisterend oor, vriendschappelijk contact en komen wekelijks een paar uurtjes bij het gezin thuis langs. De ouders geven zelf aan waar ze tegenaan lopen en wat ze graag anders willen. De vrijwilliger voelt en denkt met het gezin mee.

Beide organisaties willen ouders een steuntje in de rug bieden. Home-Start en Buurtgezinnen kunnen zodoende prima naast elkaar bestaan, maar ook uitstekend aanvullend en versterkend samen werken. Zij bieden hun ondersteuning kosteloos aan. Ouders kunnen zichzelf zonder indicatie of verwijzing aanmelden via de website, e-mail of telefonisch. Ook professionals zoals bijvoorbeeld; het consultatiebureau, het sociaal team, scholen, huisartsen etc. kunnen gezinnen attenderen op de ondersteuningsmogelijkheden van Buurtgezinnen en Home-Start.

Info: www.buurtgezinnen.nl/, www.home-start.nl/.. Annette van Hofwegen, coördinator Buurtgezinnen Sliedrecht, 06-14629487, annette@buurtgezinnen.nl Ook op Facebook en Instagram. Sascha Zonneveld, coördinator Home-Start, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam, 06-20249328, s.zonneveld@humanitas.nl, ook op Facebook en Instagram.

advertentie
advertentie