Engelen aan de toren van de gereformeerde kerk.
Engelen aan de toren van de gereformeerde kerk. Gereformeerde kerk

Engelenproject start in Sliedrecht

Maatschappelijk

SLIEDRECHT ,,Een stukje hemel op aarde brengen.” Zo noemt Paula van Dis het Engelenproject dat zondag 28 november (1e Adventszondag) start in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht. De actie sluit aan bij de landelijke actie van de PKN en inmiddels is al duidelijk dat duizenden ‘engelen’ in de periode tot kerst in Nederland rond zullen gaan. Maar aan het bijzondere kerstproject kunnen ook mensen buiten de gereformeerde kerk deelnemen, zo menen de initiatiefnemers.

door Marjanne Dijkstra

Van Dis vertelt: ,,Een aantal jaar geleden had ik al van het Engelenproject gehoord. Ik vond het zo’n mooi idee, dat ik dan nu samen met Nettie van den Dool heb opgepakt om te organiseren in onze kerk. Het idee is even simpel als mooi. Engelen wonen overal en met dit Engelenproject brengen we een stukje hemel op aarde in deze donkere tijd voor kerst. De bedoeling is dat je vier keer op de zondagen in de Adventstijd, 28 november, 5 december, 12 december en 19 december, een kleine attentie bij een bepaald persoon brengt. Je kunt het door de brievenbus gooien of aan de deur hangen. Je brengt de attentie zonder afzender of zet eronder ‘een engel’. Op die manier kun je glimlach op iemands gezicht brengen en een beetje hoop geven in deze donkere dagen.”

Binnen de gemeente waren veel mensen enthousiast, maar het is ook voor andere Sliedrechters een prima idee, vinden de initiatiefnemers. ,,Het is natuurlijk altijd leuk om iemand blij te maken, daar hoeft geen ‘christelijk sausje’ overheen. Als presentjes kun je denken aan een kleine attentie zoals een kaart, zelfgebakken koekjes, thee, een knutsel, een waxinelichtje. Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Iets met een klein prijsje kan juist iets heel groots betekenen voor iemand. Mensen voelen zich weer gezien.” Van Dis is zelf al druk bezig met de voorbereidingen. ,,Ik was van plan om maar één persoon te verrassen, maar ik kan slecht kiezen. Het is leuk om voor elke week iets te bedenken. Door de voorpret alleen al heb ik er evenveel lol van als de ontvanger straks.” 

Van Dis besluit: ,,Het zou echt heel mooi zijn als ook mensen buiten onze kerkgemeente aan deze actie mee gaan doen. Soms heb je lang op een engel gewacht en deze tijd is voor veel mensen om verschillende redenen ook een lastige periode. Een beetje nabijheid, positiviteit en spontaniteit kan daarbij helpen.”

Meer weten over of meedoen aan het Engelenproject?Kijk op www.engelenproject.nl voor tips.

advertentie