Afbeelding
Gemeente Sliedrecht

Sliedrecht zet Raadhuis in geel blauw voor Oekraïene; vrijdag start inzameling voor vluchtelingen

Maatschappelijk

SLIEDRECHT Sliedrecht leeft intens mee met de Oekraïense bevolking. Als teken van verbondenheid is het Raadhuis sinds maandagavond verlicht in de nationale kleuren van Oekraïne: geel-blauw. 

Burgemeester Jan de Vries namens het gemeentebestuur: ,,Wij zijn diep geschokt door de beelden en verhalen van de oorlog in Oekraïne. De brute Russische aanval op de vrijheid en democratie van Oekraïne vervult ons allen met afschuw en grote zorg over de vrede en veiligheid in Europa.” 

De regering buigt zich over de opvang van de te verwachten, omvangrijke vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Het college van Burgemeester en Wethouders verkent wat ook de gemeente Sliedrecht kan betekenen zodra de vraag om opvang van Oekraïense vluchtelingen en andere hulpvragen zich aandienen. 

De Vries: ,,Ik zie ook in de Sliedrechtse samenleving een grote solidariteit en bereidheid om het Oekraïense volk te ondersteunen. Voor vragen of concrete suggesties mag men altijd bij ons aankloppen.”  

INZAMELING Vrijdag 4 maart start op de Groen van Prinsterer-locatie een inzamelactie voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Van 16.00 tot 20.00 uur staan de vrijwilligers klaar om pakketten en goederen in ontvangst te nemen van inwoners. Natuurlijk mogen de omliggende dorpen uit de Alblasserwaard aansluiten bij deze actie, van harte welkom zelfs.

Ook Sliedrecht gaat zich inzetten om hulpgoederen in te zamelen voor de mensen uit Oekraïne die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld. Deze inzamelingsactie is een initiatief vanuit Sliedrechtse inwoners om de vluchtelingen te ondersteunen.  De gemeente ondersteunt dit initiatief en stelt daarom een lokaal in de oude Groen van Prinsterer school beschikbaar. 

Peter de Borst, contactpersoon van deze actie:  ,,Transport naar de grens van Oekraïne waar de vluchtelingen opgevangen worden is inmiddels geregeld. Een internationaal transportbedrijf met veel connecties in die gebieden wil heel graag de ingezamelde hulpgoederen vanuit Sliedrecht naar Polen brengen. Via het netwerk van zijn Poolse chauffeurs is er contact met de lokale overheden van de diverse steden en dorpen in het grensgebied waar vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen worden. Zij weten welke huishoudens liefdevol extra mensen hebben opgenomen in hun huis en welke organisaties daar actief zijn. De ingezamelde hulpgoederen vanuit Sliedrecht komen zo terecht bij hen, die nu garant staan vol compassie, voor de 1e directe opvang van deze slachtoffers van oorlogsgeweld.”

Mochten er bedrijven, winkels of organisaties zijn die ook op andere wijze iets willen betekenen of andere goederen kunnen aanbieden, dan kunnen ze contact opnemen met Peter de Borst via pjdeborst@gmail.com of 06-15105477.
 

WAT KAN MEN INLEVEREN? Van meerdere kanten wordt al hulp en goederen aangeboden. Zo zijn door een aantal bedrijven al dozen toegezegd, gevuld met medicijnen, verbandmateriaal en warme kleding. Daar is de organisatie heel erg blij mee. Om een wildgroei van goederen te voorkomen treft men hieronder een lijst waar op dit moment de meeste behoefte aan is:

VOEDING: conserven, droog voedsel (pasta, meel), babyvoeding, instant noodles, soep (blik/poeder), energierepen, flessen water

MEDISCH: verbanddozen, verbandmiddelen, pleisters, pijnstillers 

PERSOONLIJKE VERZORGING: maandverband, luiers, incontinentiemateriaal, shampoo, zeep, tandpasta, tandenborstels, handdoeken (sneldrogend, microvezel), vochtige doekjes, vaseline, toiletpapier, deodorant

DIVERSEN: batterijen, lucifers, powerbanks, zaklampen 

TEXTIEL: slaapzakken, thermo ondergoed, dekens, warme kleding (bijv. bodywarmers)

Het spreekt voor zich dat voeding niet over de datum mag zijn en dat kleding schoon en in goede staat moeten zijn. 

Graag dezelfde soort goederen in 1 doos. En zet op de doos met stift in het Engels wat erin zit. Bijv. food, childrens’s clothes of blankets. Dit vergemakkelijkt voor organisatie, maar juist ook voor de ontvangende kant, het sorteren en verdelen.

advertentie