Zwanie Erkelens vindt het doen van vrijwilligerswerk vanzelfsprekend.
Zwanie Erkelens vindt het doen van vrijwilligerswerk vanzelfsprekend. Yvonne Vogel

'Vrijwilligerswerk is voor mij vanzelfsprekend'

19 januari 2020 om 08:23 Mensen

SLIEDRECHT Toen Zwanie Erkelens onlangs aan haar man liet weten op welke datum zij haar 63ste verjaardag wilde vieren, sputterde die flink tegen. ,,Dat vond ik vreemd, want we hadden die zaterdag verder geen plannen. Maar mijn echtgenoot wist iets waar ik toen nog geen weet van had: op de betreffende decemberdag zou ik in De Lockhorst een gemeentepenning ontvangen uit handen van wethouder Hanny Visser, als blijk van waardering voor mijn vrijwilligerswerk."

Pas op het moment dat Zwanie richting het partycentrum werd gereden, ging er bij haar een belletje rinkelen. ,,Een jaar eerder had ik namelijk zelf een gemeentepenning aangevraagd voor Kees Blokland, onder meer vanwege zijn inzet voor de Hervormde Gemeente Sliedrecht, de Kinderbijbelweek en genealogische vereniging De Stamboom." Toevallig ook instanties waar Zwanie zelf aan is verbonden. Voor een van haar zoons en een goede vriendin voldoende reden om de onderscheiding nu voor haar aan te vragen. ,,Ontzettend lief dat ze dat hebben gedaan. Voor mij is vrijwilligerswerk vanzelfsprekend, die sociale betrokkenheid zit er van kleins af aan al in. Ik groeide op als oudste kind binnen het gezin, kijk verder dan mijn eigen horizon, ben nieuwsgierig, praat en luister graag en beschik over een brede belangstelling. Met zulke eigenschappen komt vrijwilligerswerk min of meer vanzelf op je pad." Naast haar baan als administrateur voor de Hervormde Gemeente Sliedrecht, waar ze al 25 jaar in dienst is, blijft er nog voldoende tijd over voor andere zaken. ,,Het is ook een kwestie van gedisciplineerd met tijd omgaan. De gemiddelde leeftijd van vrijwilligers ligt bij veel verenigingen en instanties hoog. Het gebrek aan nieuwe aanwas is ongetwijfeld deels een generatieding. De maatschappij wordt alsmaar sneller en drukker, maar prioriteiten stellen is ook een kwaliteit. Waar een wil is, is een weg voor wie zich op vrijwillige basis ergens voor wil inzetten." Zwanie kan het iedereen aanraden. ,,Het is een verrijking van je leven."

Met de benen op tafel voor de televisie: in die houding tref je Zwanie niet snel aan. ,,Ik vind andere dingen gewoon veel leuker en heb een hoop energie. Ik steek graag de handen uit de mouwen. Mijn naderende pensioen is ook niet iets waar ik naar uitkijk. Wel vind ik het fijn dat ik na mijn werkzame leven meer tijd heb voor mijn zeven kleinkinderen: zes jongens en een meisje. Ik ben een actieve oma, ga graag mee voetballen bijvoorbeeld. Verveling komt in mijn woordenboek in ieder geval niet voor."

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie