Afbeelding
Anne Brandse

Jochem (14) skeelert Elfstedentocht voor darmaandoening

18 augustus 2021 om 14:09 Mensen

HARDINXVELD-GIESSENDAM 265 kilometer skeelert hij deze week: Jochem Schoneveld uit Hardinxveld-Giessendam. Samen met zijn moeder Angela is de 14-jarige op pad om de Elfstedentocht te rijden op skeelers om geld op te halen voor onderzoek naar de darmziekte Colitis Ulcerosa.

door Marjanne Dijkstra

Als we Jochem spreken is hij al een eind onderweg. ,,Het gaat best goed”, vertelt hij. ,,Het begon als een grapje op een verjaardag, maar uiteindelijk zijn we toch zo ver gekomen. Omdat ik zelf Colitis Ulcerosa heb, bedachten we om er een sponsoractie van te maken voor onderzoek naar die ziekte. Ook wil ik graag andere kinderen motiveren om over hun darmproblemen te praten. Ik vond en vind het vaak wel moeilijk om erover te praten.” Zijn moeder Angela vult aan: ,,Jochem vindt het ook lastig omdat hij niet chronisch ziek wil zijn, hij wil graag normaal zijn.”

Zo’n twee jaar geleden kreeg Jochem de diagnose Colitis Ulcerosa, een chronische ontstekingsziekte van de darm. Hij had veel last van buikpijn en diarree en kreeg al ruim een jaar verschillende onderzoeken. Hij had ook ijzertekorten en door de ontstekingen werd zijn groei geremd. Nu moet hij iedere zes weken naar het Sophia Kinderziekenhuis voor een infuus. Jochem vertelt: ,,Ik wilde heel graag wat doen om onderzoek voor deze ziekte mogelijk te maken, omdat ik dagelijks meemaak wat de ongemakken zijn. Onderzoek en de behandeling bij een ziekte als Colitis Ulcerosa is heel belangrijk, maar zeer kostbaar. Ik wilde graag tweehonderd euro ophalen, maar inmiddels heb ik al ruim 1500 euro bij elkaar. Mijn nieuwe doel is nu om 2500 euro op te halen. Onderweg zien we soms weer donaties binnenkomen en dat motiveert om lekker verder te skeeleren.”

Afgelopen zaterdag begonnen Jochem, zijn moeder en een vriendin van zijn moeder die mee is als ‘bezemwagen’ aan de sportieve tocht. ,,We hebben er een half jaar voor geoefend door twee tot drie keer per week zo’n twintig kilometer te skeeleren. Dinsdag waren we bij de haven van Dokkum en dat was wel heel mooi. Al die plaatsnamen in het Fries vind ik ook heel erg grappig. Donderdag hopen we de Elfstedentocht af te ronden.” 

Jochems tocht trok al de aandacht van onder andere het Jeugdjournaal, waar de leerling van de Gorinchemse school De Windroos maandag in te bewonderen was. Ook doneren voor meer onderzoek naar Colitis Ulcerosa? Kijk op http://bit.ly/skeeleren om Jochems actie te steunen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie