Linda van den Herik is mantelzorger voor haar man.
Linda van den Herik is mantelzorger voor haar man. Bonkelaarhuis

‘Praten over mentale klachten helpt’

22 maart 2023 om 16:22 Mensen

SLIEDRECHT Bijna één op de twee Nederlanders krijgt wel eens te maken met een psychische aandoening. Toch praten we er weinig over en weten we het vaak niet van elkaar. Dit maakt dat we te maken krijgen met onbegrip, verwijdering van mensen in onze omgeving en dat hulp en ondersteuning later komen dan eigenlijk nodig is. 

Of je nu zelf psychische klachten hebt of iemand in je omgeving: praten houdt mensen dichtbij. Het draagt eraan bij dat je elkaar begrijpt en het kan een stap zijn naar de juiste hulp, weet ook Linda van den Herik: ,,Ik ben mantelzorger voor mijn man. Hij kwam ongeveer 6 jaar geleden thuis te zitten, omdat hij zijn werk niet meer kon uitvoeren vanwege een zware depressie en suïcidale gedachten.” In haar eigen zoektocht naar hulp kwam Linda via de Praktijkondersteuner van de huisarts (POH) bij een cursus terecht waar ze in contact kwam met lotgenoten. ,,Wat ik bij mezelf en ook bij vriendinnen merk is dat er vooral behoefte aan erkenning nodig is. Er rust nog een behoorlijk taboe op psychische problemen. Daarnaast merk ik dat het contact met lotgenoten zeer waardevol is. Het is fijn om met mensen te spreken die echt weten waar je het over hebt, zonder oordelen of verwachtingen.”

Psychische klachten kennen verschillende uitingen en betekent niet meteen dat je er dagelijks last van hebt. Sommige mensen hebben weinig klachten die enkel in bepaalde situaties tot uiting komen en andere mensen hebben wel klachten die hun leven dagelijks beheersen. Je somber voelen, hebben van angsten of gespannen zijn komt vaker voor dan je denkt. Bij spanning kunnen de klachten hierbij vergroten. Erover praten kan de spanning verlagen, erkenning en herkenning komt er voor in de plaats. Dit geldt wanneer je er zelf mee te maken hebt en ook wanneer je zorg draagt voor een naaste met psychische klachten.

Zorg je voor iemand met psychische klachten, dan bestaat het risico dat je jezelf voorbij loopt en spanningen en stress zich opbouwen. Voor een partner (en kinderen) is het van waarde dat erover gesproken kan worden en hiermee ook aandacht is voor het welzijn van de omgeving van de persoon met psychische klachten. ,,Daarnaast helpt het als er meer kennis en verhalen worden gedeeld om het taboe om te praten over psychische aandoeningen te verkleinen. Dat is voor mij de reden om mijn verhaal te delen”, aldus Linda.

In Sliedrecht kun je voor een luisterend oor onder andere terecht bij Het Bonkelaarhuis, PEERpoint herstelacademie en je eigen huisarts. Je kunt ook 24/7 gebruik maken van de luisterlijn 088 0767 000. Heb je zelf een initiatief die bijdraagt aan het versterken van onderling contact? Deel en kijk op www.sliedrechtdoet.nl.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie