Afbeelding
Soli Deo Gloria

Soli Deo Gloria Sliedrecht speelt werken van Dvorák tijdens Passieconcert

16 maart 2023 om 09:19 Muziek

SLIEDRECHT COV Soli Deo Gloria brengt op 1 april in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht samen met 4 solisten een passieconcert uit met werken van Dvorák en André de Jager.

Dat gebeurt met medewerking van Elise van Es (sopraan), Rut Codina Palacio (alt), André Cruz (tenor), Ago Verdonschot (bas). De begeleiding wordt verzorgd door Julia Buizer (piano) en Sander van den Houten (orgel). Danny Nooteboom is de dirigent. Gezongen worden het Stabat Mater en Mis in D van Dvorák en een deel uit de Passie Cantate van André de Jager.

Antonín Dvorák (1841-1904) was een beroemde Tsjechische componist uit de Romantiek. In zijn muziek verwerkte hij allerlei elementen uit volksmuziek, zoals in de Slavische Dansen.

Het Stabat Mater is een gedicht over de moeder Maria die haar zoon Jezus aan het kruis ziet sterven. Het is inmiddels zo’n acht eeuwen oud, maar werd in die tijd door honderden componisten op muziek gezet. De beroemdste is die van Pergolesi, maar ook Ennio Morricone schreef er één. Het werd het symbool van de ouder die zijn kind verliest. In de tijd dat Dvorák werkte aan dit stuk stierven twee van zijn kinderen. Wij zingen de originele versie met piano.

Het contrast met de Mis in D is groot. Het is een hartverwarmende mis onder de noemer ‘geloof, hoop en liefde’. Dvorák schreef het stuk op verzoek van een bevriende architect die een kapel bij een kasteel had gebouwd. Die was klein, waardoor het koor niet al te groot kon zijn en er voor een orkest al helemaal geen plaats was. Dit verklaart het orgel als enig begeleidend instrument.

Tot slot wordt ter nagedachtenis aan de onlangs overleden André de Jager gezongen uit zijn Passie-Cantate opus 129: deel 2 ‘Herr, laß dein bitter Leiden’.

Het concert vindt plaats in de Gereformeerde Kerk, Middeldiepstraat 6, Sliedrecht. Zaal open om 19.30 uur. Kaarten kosten 20 euro en zijn ook verkrijgbaar via de leden en www.cov-solideogloria.nl.

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie