Atalanta de nummer 1 in Zuid-Holland tijdens de tuinvlindertelling.
Atalanta de nummer 1 in Zuid-Holland tijdens de tuinvlindertelling. Tuinvlindertelling

Atalanta wint tuinvlindertelling in Zuid-Holland

27 juli 2020 om 15:48 Natuur en milieu

SLIEDRECHT Van 4 tot en met 26 juli heeft De Vlinderstichting voor de 12e keer de tuinvlindertelling gehouden. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen ze vlinders beter helpen en beschermen.

Alle waarnemingen werden gemeld via www.vlindermee.nl. In Zuid-Holland werden ruim 2000 tellingen gedaan in meer dan 700 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven, in ruim 4.500 tuinen.

KOPLOPER De landelijke nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83% van de tuinen waargenomen. Ook in Zuid-Holland stond deze vlinder op nummer 1. De dagpauwoog werd tweede. Het klein koolwitje werd landelijk derde. De top 5 in Zuid-Holland: 1. Atalanta, 2. Dagpauwoog, 3. Klein koolwitje, 4. Groot koolwitje, 5. Boomblauwtje. Bekijk alle resultaten op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten..

Opvallend: in de noordelijke provincies werden veel meer vlinders geteld dan onder de rivieren. Van alle atalanta’s die geteld werden, werd maar liefst 79% boven de rivieren waargenomen. En voor de dagpauwoog was dat effect nog sterker: 84% van het totaal werd in Noord- en midden-Nederland gezien. ,,Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder. ,,In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.”

De dagpauwoog werd landelijk tweede. Ook ten opzichte van 2019 deed deze vlinder het goed: vorig jaar werd hij nog slechts in 51% van de tuinen waargenomen, dit jaar in 70%. Waarschijnlijk komt dat door de temperatuur. Vorig jaar was het erg heet en dan houden dagpauwogen zich schuil.

MEER VLINDERS GETELD Dit jaar werden er meer vlinders geteld in 2018 en 2019. Veel deelnemers hoopten dan ook op een goed vlinderjaar. ,,In vergelijking met de twee voorgaande jaren klopt dat ook”, zegt De Vlinderstichting. ,,Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.”

De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kunnen we zorgen de daling een halt wordt toegeroepen.

Dagpauwoog
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie