Wat is het cocktaileffect dat in de lucht boven Chemours en Sliedrecht optreedt?
Wat is het cocktaileffect dat in de lucht boven Chemours en Sliedrecht optreedt? Erik de Bruin

RIVM: ‘Eet geen gewassen op 1 kilometer ten noordoosten van Chemours’

5 september 2022 om 12:45 Natuur en milieu

SLIEDRECHTHet RIVM heeft het onderzoek naar PFAS in groenten en fruit uit moestuinen in de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden afgerond. De meeste inwoners in die gemeenten kunnen groenten en fruit uit eigen tuin eten. Een aantal moestuineigenaren moeten hierbij wel afwisselen met groenten en fruit uit de winkel. Bij enkele moestuinen uit Sliedrecht, moestuinen die op één kilometer ten noordoosten van het chemiebedrijf liggen, adviseert het RIVM om helemaal geen groenten of fruit uit de tuin te eten, tenzij de gewassen in bakken met potgrond uit de winkel zijn geteeld.

De vier gemeenten gaven opdracht voor het onderzoek, dat in de zomer van 2021 startte. Het doel: duidelijkheid geven aan inwoners over eten van groenten en fruit uit de moestuin. In totaal werden 1.500 monsters genomen van 26 soorten fruit en groenten. Deze werden onderzocht op de hoeveelheid PFOA en GenX en 16 andere PFAS-stoffen. Op basis hiervan adviseert het RIVM over het eten van groenten en fruit uit eigen (moes)tuin.

Op de kaart staan de gebieden waar onderzoek is gedaan. Met de kleuren rood, oranje en groen staat aangegeven welk advies geldt voor de moestuineigenaren. Dit zijn gekleurde vakken voor de onderzochte moestuinen en stippellijnen, waarbinnen het advies geldt voor alle inwoners die groenten en fruit uit de eigen tuin eten. 

Bij enkele moestuinen in gemeente Sliedrecht bevatten de tuinen veel PFAS. Het RIVM adviseert deze mensen om helemaal geen groenten en fruit uit de tuin en de kas te eten. Het telen van groenten en fruit in bakken met potgrond uit de winkel kan wel. Dit advies gaf het RIVM ook in 2021. Op de kaart zijn dit de tuinen binnen de rode stippellijn.


De tabel van het RIVM - RIVM


Een aantal moestuinen in de vier gemeenten bevatten meer PFAS. De concentratie PFAS in groenten en fruit in deze tuinen blijven wel onder de gezondheidskundige grenswaarde, dat is de norm van het RIVM. Maar omdat we ook op andere manieren PFAS binnenkrijgen, is het advies om alsnog het eten uit eigen tuin af te wisselen met het eten van groenten en fruit uit de winkel. Dit advies is strenger dan het advies na het vorige moestuinonderzoek in 2018. Toen was het bericht dat er onbeperkt uit moestuinen, die verder lagen dan 1 kilometer van de fabriek van Chemours, gegeten kon worden. Op de kaart zijn dit de tuinen binnen de oranje stippellijn en buiten de rode stippellijn. De meeste moestuineneigenaren kunnen groenten en fruit blijven eten, zoals ze gewend zijn. Deze tuinen bevatten weinig PFAS. Dit zijn de tuinen in het groene gebied ((buiten de rode – en oranje stippellijn). De PFAS-gehalten zijn daar laag.

De gemeenten hebben contact over het onderzoek met de moestuineigenaren die hieraan meewerkten. Wethouder Roelant Bijderwieden reageert op het onderzoek: ,,Het onderzoek naar de vervuiling van de grond in de moestuinen van Sliedrecht en de omliggende gemeenten maakt pijnlijk duidelijk dat de grond sterk vervuild is. Ik ben vanmorgen naar de verschillende moestuineigenaren gegaan om hen persoonlijk de uitkomsten van het onderzoek te vertellen. Voor enkele moestuineigenaren betekent het nieuwe advies met de hogere normen dat hen afgeraden wordt uit de moestuin te eten. Andere moestuineigenaren wordt geadviseerd niet altijd uit de moestuin te eten en meer af te wisselen. Het college van burgemeester en wethouders vindt het heel vervelend dat onze inwoners ongevraagd te maken krijgen met de gevolgen van de uitstoot van deze PFAS. Die uitstoot moet wat het college betreft stoppen. Daar zet het college zich samen met de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden en de provincie Zuid-Holland voor in. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in het water, niet in ons voedsel. De gemeenten hebben de bedrijven dan ook aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van hun uitstoot.” 


Ingenieursbureau Arcadis heeft in de moestuinen uit het onderzoek ook monsters genomen van grond en water uit de sloot, regentonnen en grondwater. Deze zijn ook geanalyseerd op PFAS. Als dit onderzoek is afgerond, kan er een advies gegeven worden over het gebruik van de moestuin. De uitslag van dit onderzoek wordt rond oktober verwacht. Op de pagina OZHZ.nl/pfasinmijntuin zijn alle resultaten terug te vinden.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie