Afbeelding
Foto Pexels

De opkomst van de hybride warmtepomp

13 februari 2024 om 12:05 Partnercontent

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en bedrijven en huiseigenaren zoeken naar efficiëntere en milieuvriendelijkere verwarmingsopties. De traditionele verwarmingssystemen, afhankelijk van fossiele brandstoffen, staan onder druk door stijgende energieprijzen en milieuoverwegingen. Op dit punt komt de warmtepomp in beeld, en specifiek de hybride variant, als een praktische oplossing voor hedendaagse verwarmingsuitdagingen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat warmte verplaatst van een koudere plek naar een warmere plek, gebruikmakend van elektriciteit. De warmte wordt dus niet gegenereerd, bijvoorbeeld door het verbranden van fossiele brandstof, maar simpelweg verplaatst. Zo haal je bestaande warmte uit de buitenlucht of grondwater naar binnen om je huis te verwarmen, wat het een efficiënter alternatief maakt.

Een stap verder: de hybride warmtepomp

Naast de elektrische warmtepomp bestaat ook de hybride warmtepomp. Deze combineert een traditionele gas- ketel met een lucht-water warmtepomp. Deze combinatie biedt flexibiliteit en efficiëntie. De warmtepomp functioneert als primaire warmtebron, terwijl de ketel inspringt tijdens piekmomenten of wanneer de buitentemperatuur erg laag is. Deze werking is zeer efficiënt onder veranderende omstandigheden en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zonder in te hoeven leveren op een aangename binnentemperatuur en warm water.

Energie-efficiënte en kostenbesparing

De vraag “waarom een hybride warmtepomp?” is makkelijk te beantwoorden. Het is een simpele kostenoverweging, die samengaat met energie-efficiëntie. Het systeem biedt een duurzamere manier van verwarmen door het gebruik van elektriciteit uit potentieel hernieuwbare bronnen. Daarnaast is er minder energie nodig, omdat het gaat om het verplaatsen van warmte, in plaats van het genereren ervan. Dit leidt tot lagere gasrekeningen en vermindert de uitstoot van broeikasgassen.

Installatie en integratie

Een ander voordeel van hybride warmtepompen is dat ze vaak geïntegreerd kunnen worden met bestaande verwarmingssystemen. Dit vermindert installatiekosten en maakt het een aantrekkelijke optie voor bestaande woningen of gebouwen die hun impact op het milieu willen verminderen zonder de volledige infrastructuur aan te passen.

Subsidies en overheidssteun

In Nederland kan je bij de overheid de ISDE subsidie aanvragen om de aankoop van een warmtepomp te financieren. Deze subsidie hybride warmtepomp dekt gemiddeld ongeveer 30% van de kosten van de warmtepomp, inclusief installatie. Dit maakt de initiële investering eens stuk haalbaarder voor huiseigenaren en stimuleert de overstap naar duurzamere verwarmingsoplossingen. Er zitten wel bepaalde eisen aan vast, zoals dat de warmtepomp gebruikt moet worden om een woning te verwarmen en een erkende installateur het apparaat moet installeren.

Een stap naar een duurzamere toekomst

De hybride warmtepomp staat symbool voor een praktische benadering van duurzame verwarming. Door het combineren van de betrouwbaarheid van traditionele systemen met de efficiëntie en milieuvriendelijkheid van moderne technologie bieden deze systemen een realistische stap vooruit in de transitie naar een duurzamere toekomst.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie