Afbeelding
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Wat betekent het als je huis van het gas af gaat?

1 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

De laatste tijd wordt er veel aandacht besteed aan het ‘gasloos’ maken van woningen. Nieuwe huizen worden al vaak zonder gasaansluiting opgeleverd. Maar ook bestaande woningen moeten er vroeg of laat aan geloven. De overheid wil af van fossiele brandstoffen en dat betekent dat we op enig moment afscheid moeten nemen van onze gasgestookte cv ketel en van ouderwetse geisers. Maar hoe gaan we dat dan doen met het verwarmen van de woning, warm water en koken? Veel mensen maken zich hier zorgen over. En er moet inderdaad nog heel veel werk verzet worden voordat we de gaskraan definitief kunnen dichtdraaien.

Waarom willen we stoppen met aardgas?

Aardgas leek een geweldige vinding. Voor Nederland helemaal toen er in de provincie Groningen royale gasvelden werden gevonden. Wij zaten gebakken en we konden ook nog eens flink exporteren naar Duitsland. Maar toen kwamen de problemen. Vanaf de 21e eeuw werden de aardbevingen in Groningen steeds frequenter met veel schade aan gebouwen en stress voor de inwoners tot gevolg. En het was toen al langer duidelijk dat aardgas vervuilend is. De uitstoot van stikstof wordt een steeds groter probleem. Nu is het kabinet zo ver dat het besluit is genomen om de gasvelden te sluiten en naar alternatieven te zoeken voor aardgas. Die zijn er wel, maar de implementatie heeft nog veel voeten in de aarde.

Over op elektrisch verwarmen: hoe pakken we dat aan?

Als je als huiseigenaar wilt overstappen op stroom in plaats van gas dan moeten er meerdere maatregelen worden genomen. Een elektrische kookplaat aanschaffen is het minst ingrijpend. Verder moet je een keuze maken uit verschillende elektrische boilers voor warm water. En de verwarming van je woning moet op een andere manier. De minst ingrijpende is het plaatsen van een elektrische warmtepomp. Je kunt eventueel kiezen voor hybride als je nog niet helemaal afscheid wilt nemen van je gasgestookte centrale verwarming. Als je huis nog niet goed is geïsoleerd kan het problematisch zijn om de woning met alleen een warmtepomp goed warm te krijgen.

Isoleren is de beste oplossing

Een gasloze woning werkt het beste als je je huis goed kunt isoleren. De spouwmuren isoleren kun je het beste uitbesteden. Maar het dak isoleren kun je eventueel ook zelf doen. Je kunt hiervoor isolerende platen aan de binnenzijde tegen het dak aanbrengen. Deze platen worden met schroeven in het dak gezet. Een aantrekkelijke accuschroefboormachine aanbieding kan dan goed van pas komen. Er moeten namelijk nogal wat platen worden gemonteerd. Met de hand schroeven gaat dan flink wat tijd kosten. Je kunt ook werken met raamfolie, radiatorfolie en tochtstrippen om je huis beter geschikt te maken voor elektrische verwarming.

Wat is het kostenplaatje van een gasloos huis?

Natuurlijk wil je als huiseigenaar weten wat de kosten zijn van het gasloos maken van je woning. Dat hangt sterk af van de situatie. Als je huis bijvoorbeeld al goed is geïsoleerd dan scheelt dat natuurlijk aanzienlijk in de kosten. Als een woning volledig moet worden aangepast dan moet je rekening houden met een investering die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Voor een aantal van de uit te voeren werkzaamheden, zoals isolatie, is het wel mogelijk om subsidie aan te vragen. De gemeente kan je hierover informeren. Vaak kun je alle informatie vinden op de website. Het is natuurlijk niet zo dat je alles in twee maanden moet regelen. Je kunt ook je huis stap voor stap voorbereiden op een gasloze toekomst. De overheid is voortdurend bezig met de regelgeving hieromtrent. Ook wordt er steeds gekeken naar extra mogelijkheden om huiseigenaren financieel te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Het is dus belangrijk om goed op te letten dat je geen subsidiemogelijkheden over het hoofd ziet.

Anne van den Houten

advertentie
advertentie