Check regionaalenergieloket.nl/sliedrecht voor energiebesparing zoals spouwmuurisolatie.
Check regionaalenergieloket.nl/sliedrecht voor energiebesparing zoals spouwmuurisolatie.

‘Van het gas af moet haalbaar en betaalbaar zijn’

13 april 2023 om 17:01 Wonen

SLIEDRECHT De afgelopen weken besteedden we in Het Kompas aandacht aan de aanleg en de werking van het warmtenet. Het warmtenet speelt een belangrijke rol op weg naar een aardgasvrij Sliedrecht. Maar ook als je (nog) niet op het warmtenet kunt aansluiten, kun je
nu al veel doen!

door Yvette de Rooij

Alle Nederlandse woningen en gebouwen moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Dat hebben we afgesproken in het Klimaatakkoord. De gemeente heeft onderzocht welke andere manieren er zijn voor verwarmen en warm water. En welke opties haalbaar en betaalbaar zijn in de verschillende wijken van Sliedrecht. Dat varieert van een warmtenet tot elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. Dit staat in de Transitievisie Warmte, die de gemeenteraad in 2021 heeft vastgesteld. Dit document is te vinden op www.sliedrecht.nl/energietransitie.

,,We krijgen steeds vaker telefoontjes van inwoners die willen aansluiten op het warmtenet”, zegt Marcel Bouman, beleidsadviseur Duurzaamheid bij de gemeente Sliedrecht. ,,Of die bijvoorbeeld toe zijn aan een nieuwe cv-ketel en vragen wat ze nu het beste kunnen doen. De Transitievisie Warmte geeft een heel globaal beeld van wat je kunt verwachten in je buurt. En wanneer dat ongeveer gaat spelen. In de proeftuin Sliedrecht-Oost stappen de eerste woningeigenaren nog dit jaar over op het warmtenet. Het gaat om woningen in een deel van De Horst en Vogelenzang. De volgende stap zetten we waarschijnlijk in omliggende straten in de Vogelbuurt. Maar ook als je voorlopig of misschien zelfs helemaal niet kunt aansluiten op het warmtenet, kun je nu al bijdragen aan een toekomst zonder aardgas.”

REGIONAAL ENERGIELOKET

De gemeente Sliedrecht helpt je graag op weg. Ze werkt hiervoor samen met het Regionaal Energieloket. Je kunt bijvoorbeeld online op www.regionaalenergieloket.nl/sliedrecht een HuisScan doen. Met deze scan zie je welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen. Zoals het isoleren van de vloer, het dak of de muren van uw woning. Weet je niet waar te beginnen? Dan vindt je op de website van het Regionaal Energieloket ook een stappenplan op basis van het bouwjaar van jouw woning. Daarnaast staan er heel veel kleine tips om te besparen. Van het dichten van naden en kieren en het aanbrengen van radiatorfolie tot het gebruik van ledlampen. En van het isoleren van leidingen tot het waterzijdig inregelen van de cv-installatie en de cv-ketel op 60 graden zetten. 

Voor energiebesparende maatregelen zijn er gunstige leningen en subsidies 

Daar hebben niet alleen woningeigenaren iets aan, ook huurders kunnen er hun voordeel mee doen. Kijk voor nog veel meer kleine en een aantal grotere tips ook eens op www.milieucentraal.nl. Het resultaat van zulke maatregelen zie je meteen terug in een lagere energierekening. Een slimme investering dus. Maar: investeren kost eerst geld. Daar is ook wethouder Ton Spek van Duurzaamheid zich bewust van. ,,Van het gas af moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn”, vindt hij. ,,Daarom zijn er voor energiebesparende maatregelen verschillende subsidies en gunstige leningen. Zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing ISDE. Deze rijkssubsidie kun je aanvragen via www.rvo.nl. Een goede ingang om geld te lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden is het Nationaal Warmtefonds.” Een overzicht van al die aangeboden subsidies en financieringsmogelijkheden vind je op www.regionaalenergieloket.nl/sliedrecht..

VEEL GELEERD

De gemeente zelf investeert samen met HVC en Tablis Wonen in het warmtenet. ,,De aanleg van het warmtenet gaat niet onopgemerkt voorbij”, zegt Ton Spek met gevoel voor understatement. ,,De werkzaamheden brengen overlast met zich mee, maar het resultaat komt in zicht. Ik ben trots dat inmiddels al 1200 huurwoningen zijn aangesloten op het warmtenet. En dat dit jaar ook de eerste woningeigenaren de cv-ketel gedag zeggen voor deze alternatieve warmtevoorziening. We hebben veel geleerd van het traject dat we samen met deze eerste particuliere overstappers hebben doorlopen. De belangrijkste les? Persoonlijk contact. Dat ga je dan ook zeker terugzien als we met de volgende wijken op weg gaan naar aardgasvrij.”

Dát we van het gas af gaan is dus duidelijk. Hoe we dat precies doen, krijgt de komende jaren verder vorm. En als jouw cv-ketel binnenkort écht toe is aan vervanging, maar het warmtenet of een andere oplossing in jouw buurt is nog niet in beeld? Denk dan eens aan huren of informeer bij de leverancier of deze de nieuwe ketel later terug wil nemen. 

Meer informatie en tips: 

www.sliedrecht.nl/energietransitie

www.sliedrechtaardgasvrij.nl

www.regionaalenergieloket.nl/sliedrecht

www.milieucentraal.nl

www.verbeterjehuis.nl

Wethouder Ton Spek: ,,Persoonlijk contact is heel belangrijk op weg naar aardgasvrij.”

Ruud van Slooten

advertentie
advertentie