Afbeelding
Foto: Getty Images

Een groener Sliedrecht met een groendak!

7 augustus 2023 om 14:34 Partnercontent

Sliedrecht is natuurlijk één van de leukste gemeenten van Nederland, gelegen aan de rand van de Biesbosch, maar ook dicht bij de bedrijvigheid van Rotterdam. Om de gemeente en omgeving zo mooi te houden, is het belangrijk dat er wordt gewerkt aan de klimaatbestendigheid van het dorp. Met klimaatbestendigheid bedoelen we de mate waarin een plaats zich kan verweren tegen de veranderingen als gevolg van het opwarmende klimaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwaardere regenbuien of langere periodes van droogte in de zomer. Om daar als Sliedrecht goed tegen te kunnen, zullen zowel de gemeente zelf als de inwoners zich een beetje moeten aanpassen. Dit kan al heel klein, door tegels in de tuin te vervangen door meer planten of op grotere schaal, door huizen te voorzien van zonnepanelen en door regenwater af te koppelen. Een populaire en makkelijke maatregel is bijvoorbeeld het aanleggen van een groendak. Door samen te werken met inwoners, gemeente en waterschap, kan iedereen van Sliedrecht blijven genieten!

Een groene omgeving is goed voor het klimaat
Maar waarom is een groenere omgeving nou zo belangrijk? In 2018 is er onderzoek gedaan naar hoe groen Zuid-Hollandse gemeenten zijn. Toen bleek dat Sliedrecht het minste groen per inwoner heeft van alle gemeenten in Zuid-Holland: slechts 25,4 vierkante meter groen per inwoner. Dat is jammer, want hoe groener een omgeving is, hoe hoger de leefbaarheid en hoe beter voor het milieu. Meer groen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen, maakt gelukkiger en is beter voor de natuur. De biodiversiteit is sterker wanneer er meer groen is, het vermindert luchtvervuiling, zorgt voor minder wateroverlast en voor meer verkoeling tijdens warme periodes. Meer groen zal daarom dus alleen maar belangrijker worden in de toekomst, wanneer het klimaat natter en heter wordt.

Een groendak, welke voordelen zijn er?
Om Sliedrecht te vergroenen, kunt u zelf ook een steentje bij dragen. Het plaatsen van een groendak is daarvoor één van de makkelijkste manier. Met een groendak, ook wel sedumdak genoemd, verandert u namelijk een kaal stuk van de gemeente in een prachtige, groene omgeving! De meeste ruimte op daken van Nederland is namelijk nog steeds onbenut. Terwijl dit juist een ideale plek is voor het plaatsen van planten, die weer bijdragen aan milieu en klimaat. Naast dat een sedumdak voor meer groen zorgt, heeft het ook de volgende voordelen:

 • Een groendak verhoogt de waarde van uw woning;
 • Vangt regenwater op en vermindert kans op overstromingen;
 • Versterkt de lokale biodiversiteit en trekt belangrijke soorten aan;
 • Filter CO2 en fijnstof uit de lucht;
 • Verlaagt de omgevingstemperatuur;
 • Verhoogt de isolatiewaarde van uw dak.

Genoeg redenen dus om een sedumdak te plaatsen. Gelukkig kan dat in Sliedrecht extra voordelig, dankzij subsidie die beschikbaar is vanuit het waterschap. 

Sla de handen in heen en ontvang subsidie!
Waterschap Rivierenland ziet ook de voordelen van een groendak in. Hoe meer mensen er namelijk één plaatsen, hoe groter de impact die kan worden gemaakt voor het klimaat! Daarom stelt het waterschap subsidie beschikbaar voor buurtgenoten die samen groendaken willen leggen. Door samen te werken is de impact namelijk groter, maar is ook het aanleggen makkelijker én gezelliger. Wanneer u samen met minimaal drie mensen uit uw straat, wijk of dorp een groendak gaat plaatsen, kunt u wel tot 50% van de kosten terugkrijgen. De subsidie kan ook worden aangevraagd door een stichting of vereniging. Een aantal voorwaarden zijn:

 • Het groendak is nog niet gelegd wanneer de subsidie wordt aangevraagd;
 • Er wordt voor minimaal €1000 aan maatregelen uitgevoerd;
 • Er wordt maximaal €15.000 toegekend;
 • Er is nog niet eerder subsidie gegeven voor het groendak;
 • Het groendak is met andere maatregelen te combineren.

U kunt bijvoorbeeld zowel een groendak plaatsen, als meer bomen planten of tegels weghalen. Een groot voordeel van het groendak plaatsen samen met uw buren, is dat u elkaar kunt helpen bij de aanleg. Aanleggen van een sedumdak is gelukkig niet zo moeilijk, helemaal wanneer u gebruik maakt van instructievideos. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden bij een specialist als NatureGreen. Toch kan het voor veel mensen een uitdagende klus zijn, zeker wanneer zij nog nooit iets soortgelijks hebben geplaatst! Door het samen met uw straat, wijk of buurt te doen, kunt u elkaar helpen, versterkt u het buurtgevoel én kunt u er een leuke dag van maken. Des te meer reden om samen te werken aan een groener Sliedrecht!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie