Afbeelding
Foto Adobe Stock

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

25 oktober 2023 om 07:15 Partnercontent

Grote kans dat je er nog helemaal niet over na wil denken: je uitvaart. Als er echter iets is dat we geleerd hebben van het leven is dat de dood niet altijd verwacht wordt. Wekelijks sterven er tussen de 2.000 en 3.000 mensen in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor al deze mensen moet een uitvaart worden geregeld.

Beschik je over een passende uitvaartverzekering dan zijn de kosten van zo’n uitvaart gedekt. Heb je geen verzekering dan moeten de nabestaanden dergelijke kosten betalen. Om dat te voorkomen, is het dus aan te raden om een verzekering voor je uitvaart af te nemen door middel van uitvaartverzekering vergelijken. In dit artikel lees je meer over welke soorten uitvaartverzekeringen er zijn.

Wat dekt een uitvaartverzekering zoal?

Als eerst is het goed om meer te weten te komen over wat zo’n verzekering precies inhoudt. Een uitvaartverzekering, ook wel een begrafenisverzekering genoemd, dekt de kosten die komen kijken bij een uitvaart. Denk hierbij aan verschillende soorten kosten zoals de kosten van de kist, het onderhoud van een graf en de kosten van de uitvaartondernemer. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland tussen de € 6.000 en € 10.000, een bedrag dat niet iedereen zomaar heeft liggen. Wanneer je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, hoef je je geen zorgen te maken over dergelijke kosten.

Die worden door de verzekeraar namelijk gewoon gedekt. Omdat iedereen op een bepaald moment overlijdt, betaalt een uitvaartverzekering altijd uit. Sterker nog: het is een van de weinige verzekeringen waarbij je gegarandeerd uitbetaald krijgt. Desalniettemin is een uitvaartverzekering niet verplicht in Nederland. Je kunt er zelf voor kiezen. Door de hoge kosten van een uitvaart wordt zo’n verzekering wel aangeraden, zodat je de zekerheid hebt dat je uitvaart altijd kan worden betaald. Dat scheelt jou en je nabestaanden stress.

Deze soorten uitvaartverzekeringen zijn er

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Op die manier is er voor iedere wens altijd wel een passende verzekering beschikbaar. Bij de ene verzekering verzeker je je voor een pakket met diverse diensten terwijl je bij de andere verzekering een bepaald bedrag krijgt uitgekeerd op het moment dat je overlijdt.

Natura uitvaartverzekering: verzekering met gedekte diensten

Ga je bijvoorbeeld voor de natura uitvaartverzekering, dan kies je voor een verzekering waarbij goederen en diensten die bij een uitvaart horen, worden gedekt. In de meeste gevallen ben je in ieder geval voor een basispakket verzekerd. Deze basis kun je zelf nog uitbreiden als je dat zou willen. Je spreekt vooraf af welke diensten en goederen gedekt worden. Denk aan de kosten voor de uitvaartondernemer, de catering en de grafkosten. Het voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat de maandelijkse premie in verhouding vaak lager ligt (maar niet altijd).

Kapitaal uitvaartverzekering: verzekering met uitgekeerd bedrag

Naast een natura uitvaartverzekering heb je de keuze uit een uitvaartverzekering waarbij je een bepaald bedrag uitgekeerd krijgt. Dat is de zogeheten kapitaal uitvaartverzekering. Het bedrag dat nabestaanden krijgen wanneer je overlijdt, kan gebruikt worden om de kosten van de uitvaart te betalen. Dit hoeft echter niet; de nabestaanden zijn vrij om het geld te gebruiken waarvoor zij dat willen, zoals een goed doel.

Sommen uitvaartverzekering: bedrag voor de uitvaart

Wil je de zekerheid hebben dat het geld dat uitgekeerd wordt, gebruikt wordt voor de uitvaart? In dat geval past een sommen uitvaartverzekering beter bij je. Dat is een uitvaartverzekering die enorm veel lijkt op de kapitaal uitvaartverzekering, maar met het grote verschil dat het uitgekeerde bedrag alleen aan de uitvaart kan worden besteed. Hierbij kunnen nabestaanden zelf een uitvaartverzorger kiezen en hoeft er dus geen gebruik worden gemaakt van een standaard uitvaartpakket van de verzekeraar.

Combinatie uitvaartverzekering: beste van twee werelden

Mensen vinden het vaak ook erg fijn om een combinatie van beiden te hebben; een verzekering waarbij zowel standaard diensten worden gedekt als waarbij er een bepaald bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Dat kan met een combinatie uitvaartverzekering. Meestal zijn hierin de standaard zaken gedekt in het natura gedeelte en kun je bij andere onderdelen de kapitaalverzekering gebruiken. 

Uitvaartverzekering vergelijken voor de beste match

Voor welke uitvaartverzekering je gaat, is natuurlijk afhankelijk van je eigen wensen. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je een plekje op de Sliedrechtse begraafplaats wil en wat voor een kist je zou willen? In dat geval kun je een natura uitvaartverzekering afnemen om dergelijke wensen alvast vast te leggen. Maar: ook met een kapitaal of een sommen uitvaartverzekering kun je dit soort kosten dekken.

Weet je eenmaal voor welke dekking je wil gaan, dan moet je op zoek gaan naar een passende verzekeraar. Door te beginnen met uitvaartverzekeringen vergelijken, weet je binnen korte tijd waar je de meest aantrekkelijke maandpremie moet betalen. Je uitvaartverzekering vergelijken doe je gewoon online.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie