Afbeelding
SGP

De Tweede Kamerverkiezingen vanuit de regio: ‘De SGP is meer dan de beeldvorming rond de partij’

13 maart 2021 om 11:56 Politiek

SLIEDRECHT De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Dit jaar gaat het allemaal net wat anders door de maatregelen rondom het coronavirus. Ook uit onze regio zijn diverse mensen betrokken bij de komende verkiezingen van 15, 16 en 17 maart. Het Kompas liet een aantal mensen aan het woord. Op nummer 16 van de kieslijst van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) staat Sliedrechter Hans Tanis.

Sliedrechters zullen Tanis kennen als wethouder van hun gemeente. Vanaf 2008 tot 2019 was hij wethouder in het dorp. Tanis lobbyde voor de verbreding van de A15 en dat leverde hem veel Haagse contacten op. Inmiddels staat hij al voor de derde keer op de landelijke kieslijst van de partij. ,,Er wordt daarbij gekeken naar een scala van dingen: leeftijd, competenties, regionale spreiding. De lijst moet een mooie mix van de samenleving worden. Kijk, de SGP heeft nu drie zetels in de Tweede Kamer, dus ik zie het feit dat ik op die lijst sta vooral als een ondersteuning aan de partij. Natuurlijk ga ik die Tweede Kamer in als ik word gekozen - als je op de lijst staat is dat wat mij betreft niet vrijblijvend - , maar ik zie het worden van Tweede Kamer-lid nog als een hypothetische zaak. Daarbij heb ik het prima naar mijn zin als wethouder.”

ANDERE DYNAMIEK Tanis is sinds twee jaar wethouder in de fusiegemeente Altena, qua oppervlakte de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant met 56.000 inwoners. ,,Ik heb hier een hele mooie baan als wethouder met in mijn portefeuille wonen, mobiliteit en financiën. Er is een heel andere dynamiek dan Sliedrecht, dat veel compacter is. Besturen is anders, omdat het gebied zo groot is. Er heerst een mooie mix van zakelijkheid en de Brabantse gemoedelijkheid. Omdat ik een wethouder van buiten ben, wilde ik heel graag het gebied goed leren kennen. Dat is toch lastiger geweest het laatste jaar met de komst van het coronavirus, maar in het weekeinde gaan we hier regelmatig wandelen of fietsen.”

We willen júist een partij zijn die mee kan doen in Den Haag en laten zien dat we in ontwikkeling zijn

Door alle maatregelen rondom het coronavirus is de charme wel van de campagnetijd af, vindt Tanis. ,,Normaal ga je veel op werkbezoek en dat kan nu minder of het is digitaal. De straat op om campagne te voeren wordt ‘m ook niet. Dit is niet leuk en zeker niet goed voor de democratie, maar het is niet niet anders.” Mensen zouden zich verbazen als ze weten dat de SGP een hele constructieve partij is, vertelt Tanis desgevraagd. ,,Ik weet ook wel dat de SGP een aantal bijbelse principes heeft die eigen zijn aan de partij, en die de beeldvorming bepalen. Dat is echter niet alles, we hebben een visie op de toekomst van ons land. We willen júist een partij zijn die mee kan doen in Den Haag en laten zien dat we in ontwikkeling zijn. In Den Haag wordt dat gezien en breed gewaardeerd. De SGP zoekt vaker de samenwerking met partijen die ideologisch vaak heel anders in bepaalde zaken staan. Pas ging het bijvoorbeeld over maatregelen over mensenhandel om uitstappers uit de prostitutie op te vangen. Met een aantal partijen uit het linkse spectrum hebben we toen een motie voor het opstellen van een uitstapprogramma ingediend. Bij ons kwam de motivatie voor die motie vanuit het geloof in God en bij de andere partijen kwam dat vanuit andere redenen, maar we gingen samen voor die motie. Het is niet altijd zwart-wit.”

De wethouder kijkt toch gespannen naar de verkiezingen. ,,We staan voor grote vraagstukken. We hebben natuurlijk niet alleen de coronacrisis, maar ook de sociale en financiële problematiek die daar achter ligt. Het lijkt mij belangrijk dat we snel na 17 maart een stabiele en daadkrachtige regering hebben die met al deze zaken aan de slag gaat. We kunnen het ons niet veroorloven om nu achterover te gaan leunen.”


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie