Afbeelding
Simon Fousert

Geen raadgevend referendum voor Sliedrecht

31 mei 2023 om 12:04 Politiek

SLIEDRECHT Mark Jongeneels partij Slydregt.NU ziet het als dé mogelijkheid tot verbinding tussen volk en politiek: het raadgevend referendum. Dat vertelde hij tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond. Hij wil het instrument graag toevoegen aan opties om inspraak te bevorderen. Jongeneel kon echter alleen de fractie van PRO Sliedrecht overtuigen en hij zag zijn initiatiefvoorstel over het raadgevend referendum sneuvelen.

door Marjanne Dijkstra

Eerder sprak de gemeenteraad al over de mogelijkheid om het raadgevend referendum toe te voegen aan de opties voor burgerparticipatie. In Nederland is een bindend referendum niet mogelijk, maar op gemeentelijk niveau kan een raadgevend referendum wel worden gehouden. Het is dan aan de gemeenteraad om over de uitslag te beslissen. Jongeneel stelde: ,,Een raadgevend referendum versterkt de band tussen overheid en burger. Het is goed om burgers een stem te geven in belangrijke zaken. En we stemmen vanavond over een referendumverordening, als die er komt is het nog steeds aan de raad om te beslissen of er over een onderwerp een referendum komt en of zij de uitslag overneemt.”

STEM DES VOLKS

Niet iedereen dacht er zo over als Jongeneel. Cees Ippel van SGP/ChristenUnie gaf Slydregt.NU weliswaar complimenten voor het initiatiefvoorstel, maar stemde toch tegen. ,,het participatiebeleid dat we hebben afgesproken is nu ruim voldoende. Wij zien het succes van een referendum niet terugvertaald in ons land.” Ook Ben van der Plas van de Partij voor de Arbeid ziet het referendum niet als instrument om inwonersparticipatie te verbeteren. ,,Wij hechten zeker waarde aan de ‘stem des volks’, maar we denken dat we participatie aan de voorkant kunnen waarborgen.” Ook het CDA liet weten geen voorstander te zijn van het referendum en Sjors van Wijngaarden van de VVD was vooral bang dat met het referendum complexe vragen tot een simpele ja/nee vraag zouden worden gemaakt. Alleen de fractie van PRO Sliedrecht stemde ook voor, waardoor er te weinig stemmen waren om het raadgevend referendum toe te voegen aan de lijst met mogelijke instrumenten voor burgerparticipatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie