Afbeelding

Nieuw NME-Centrum in Feitsmapark

29 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

Kringloop schenkt gemeente 2,4 ton

SLIEDRECHT - Als het goed is, als voor het einde van het jaar de eerste paal in de grond wordt geslagen, verrijst nog binnen een jaar een fonkelnieuw centrum voor natuur- en milieueducatie in het Burgemeester Feitsmapark. Naast de nieuwe Hooizolder wordt ook het gebouw van de gemeentelijke plantsoenendienst gerenoveerd. De vooruitzichten zien er goed uit. De tekeningen zijn al gemaakt en het geld is binnen. ,,De kleine bijdrage die de gemeente ter beschikking stelt hoeven we niet lang over te praten."

Door Erik de Bruin

Bovenstaand citaat is van Rien Visser, die namens de SGP-ChristenUnie in de gemeenteraad zit. Hij sprak dinsdagavond tijdens de opiniërende raadsvergadering lovende woorden. Ook de andere fracties deelden complimenten uit aan de vrijwilligers van het Kringloopcentrum aan de Rivierdijk. Zij hebben in vier jaar tijd 240.000 euro bij elkaar gespaard om een nieuw onderkomen voor het NME-Centrum, dat niet praktisch was behuisd, mogelijk te maken. ,,Voor de gemeente zat dit er even niet in", sprak PvdA-raadslid Ben van der Plas. De schenking van het kringloopcentrum werd dan ook met twee handen aangenomen. De gemeente doet er zelf nog een schepje bovenop door 25.000 euro beschikbaar te stellen. De raad had daar geen moeite mee en prees de kringloop voor het feit dat zij grotendeels de weg heeft geplaveid. Enkele bestuursleden van het kringloopcentrum woonden de vergadering bij en hoorden de complimenten met genoegen aan. De 240.000 euro die wordt geschonken komt uit de 'winst' die wordt gemaakt. ,,Ondanks een kostenpost van bijna een ton per jaar dankzij BTW-overdracht en de huur die we moeten betalen, houden we jaarlijks ongeveer honderdduizend euro over", legt Arie de Ruiter uit. ,,De wet heeft bepaald dat we dat aan goede doelen moeten schenken die milieugerelateerd zijn. De ene helft dient naar een buitenlands project of projecten te gaan en de andere helft naar een binnenlands initiatief. Samen met de vrijwilligers is in 2008 besloten het binnenlandse deel jaarlijks opzij te leggen zodat we na een aantal jaren genoeg zouden hebben om een nieuw NME-centrum in Sliedrecht te kunnen financieren. In een tijdsbestek van vier jaar is dat gelukt. De tekeningen zijn al gemaakt en we zijn verheugd dat we vanavond konden horen dat de gemeenteraad in september een positief besluit zal nemen."

,,Waarom een gift aan het NME-centrum? Omdat zij ontzettend goed werk verrichten. Milieubewustzijn begint bij de jeugd. Van de kennis die de kinderen opdoen zal de samenleving in de toekomst profiteren. Overigens stellen we wel voorwaarden aan de nieuwbouw. Zo moeten er zonnecollectoren worden geplaatst."

advertentie
advertentie