Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Burgemeester Sliedrecht over vondst wapens: ‘Laten we ontstane onrust niet voeden met speculaties’

31 mei 2023 om 10:04 Maatschappelijk

SLIEDRECHT ,,Deze gebeurtenis heeft impact op de andere bewoners van de crisisnoodopvang, op de andere gebruikers van het gemeentekantoor, op de omwonenden en op heel Sliedrecht.” Burgemeester Jan de Vries toonde zicht dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering geschrokken en bewust dat het incident met de gevonden vuurwapens in de crisisnoodopvang voor asielzoekers in het Sliedrechtse gemeentekantoor leidt tot vragen en onrust. 

door Marjanne Dijkstra

Volgens De Vries waren het medebewoners van de aangehouden verdachte die de beveiliging hebben ingeschakeld. ,,Het is aan hen te danken en aan het adequaat optreden van de beveiligers, dat deze man nu in bewaring zit. De verdachte komt niet meer terug op deze locatie en mocht hij voor dit misdrijf worden veroordeeld, dan volgt uitzetting. Direct zijn alle omwonenden en medewerkers in het gemeentekantoor geïnformeerd per brief en iedereen weet nu nog eens waar ze met hun vragen en zorgen terecht kunnen. De beveiliging van het pand is opgeschaald van twee mensen naar vier mensen. Ook worden de kamercontroles geïntensiveerd, de bewoners werken daar graag aan mee en de sfeer op de locatie is goed. Ik ben voornemens om de opvang te verlengen tot het einde van het jaar. Daarin willen we solidair zijn met andere gemeenten zodat er geen inhumane situaties ontstaan zoals eerder in Nederland.”

Slydregt.NU was niet blij met de verlening van de crisisnoodopvang. Boudewijn Brandwijk vroeg zich af hoe het kan dat mensen die hier zo kort in het land zijn toegang hebben tot wapens. ,,De Sliedrechters moeten zich veilig voelen. De burgemeester noemt dit een geïsoleerd incident, maar door de opgeschaalde bewaking geeft hij een suggestie dat er een probleem is.” De burgemeester benadrukte dat dat zeker niet zo is en dat hij de zorgen serieus neemt. 

Mark Verheul van PRO Sliedrecht vroeg zich af hoe de procedure loopt als asielzoekers hier binnenkomen. ,,Worden ze gefouilleerd of kan het zijn dat deze persoon het wapen al bij zich had? We worden goed geïnformeerd door de burgemeester, maar dat er daar vuurwapens lagen, knaagt aan mijn en ieders vertrouwen in veiligheid.” De burgemeester meldde dat er inderdaad wordt gefouilleerd bij aankomst en dat er permanent iemand beneden bij de balie van het gemeentekantoor zit. ,,Zelfs ik moet laten zien wie ik ben. We willen het vertrouwen herstellen en de veiligheid borgen. Ik zal nieuwe feiten delen en laten we de onrust die er is ontstaan vooral niet voeden met speculaties.”

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie