Jochem in actie.
Jochem in actie. Privé

Sliedrechter Jochem Wiersma pakte goud op NK

26 februari 2024 om 11:25 Atletiek

SLIEDRECHT Hij was tweehonderdste van een seconde sneller dan zijn directe concurrent. Het leverde de zeventienjarige Sliedrechter Jochem Wiersma op 10 februari in Apeldoorn de titel Nederland kampioen en een gouden medaille op de 3000 meter indoor op. Een superprestatie in de categorie onder 20 jaar. 

door Marjanne Dijkstra

De jonge Sliedrechter - met als handelsmerk zijn petje ‘anders zit mijn langere haar zo in de weg’ - hardloopt al vanaf zijn vroege jeugd. ,,Ik heb eerst heel lang over mijn zwemdiploma A gedaan, had binnen een maand mijn B-diploma en mocht toen een andere sport doen. Ik koos voor atletiek. Bij de pupillen doe je in feite alle onderdelen van atletiek, maar je ziet al snel waar je goed in bent. Bij mij was het lopen altijd favoriet, ik haal daar echt ontzettend veel rust uit. Tijdens het hardlopen voelt het alsof de wereld om me heen niet meer bestaat.”

LOOPSELECTIE

In het begin van de coronatijd begon Wiersma met hardlopen bij de loopselectie van AV Passaat in Papendrecht. ,,Ik loop daar onder leiding van onder andere Roy Hoornweg. Hij was twee jaar geleden de snelste Nederlander op de marathon van Rotterdam. Ik train ook veel met hem samen en het voelt meer als een mentor dan een trainer. Ik leer heel veel van hem.”

MAGISCH

Op 10 februari voelde Wiersma dat het wel moest gaan lukken op het Nederlands Kampioenschap. ,,Als ik op papier keek wie er meededen en wat hun tijden waren, dan wist ik dat een medaille reëel was. Ik wist ook dat de jongen die nu tweede werd eigenlijk iets beter was dan ik. Heel lang liep ik achter hem, tot de laatste zestig meter ofzo. Hij leek te denken dat hij zou gaan winnen en keek niet meer achterom. Ik had nog wat reserves over, besloot het gewoon te proberen en zette een sprint in. In de laatste meters kwam ik hem voorbij. Dat gevoel was magisch, dat je per stap dichter bij je doel komt. Het was eerst niet precies duidelijk wie er had gewonnen, maar toen ik op het grote scherm zag dat ik had gewonnen kwam de ontlading. Mijn directe tegenstander baalde heel erg. Dat voelde voor mij ergens wel dubbel: ik won omdat hij niet goed oplette. Maar ik kwam natuurlijk wel als eerste over de finish.”

VERBETEREN

Voor het komende seizoen richt Wiersma zich op het NK outdoor. ,,Ik hoop dan op de 5 kilometer ook een medaille te kunnen winnen. Sowieso hoop ik mijn tijden te kunnen verbeteren. Vorig jaar ben ik van maart tot aan het einde van de zomer geblesseerd geweest aan mijn knie en kon ik niet lopen. Fietsen ging wel pijnloos, op die manier kon ik toch wat conditie behouden. Inmiddels train ik 7 keer per week.” Tijd voor een bijbaantje heeft de scholier dus niet. ,,Ik heb mijn handen vol aan trainen en aan school. Ik zit in vijf gymnasium van het Camphusianum in Gorinchem. Elke dag fiets ik vijftien kilometer heen én terug. Ik volg het profiel Natuur en Techniek met biologie erbij, maar ik weet nog niet zo goed wat ik daar mee wil. Het is nu nog een beetje zoals met mijn sport: ik zie wel waar de wind me brengt.”

Omdat hij geen tijd voor een bijbaantje heeft, zoekt Jochem sponsoren. Wie meer informatie van of contact met hem wil kan mailen via jochemwiersma06@gmail.com.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie