Afbeelding

Zoek mee in Sliedrecht (151)

5 januari 2024 om 08:35 Activiteiten

SLIEDRECHT De opdracht vlak voor de Kerst moest natuurlijk een opdracht zijn die enigszins verband hield met een kerk en mijn 150ste stukje. En jawel hoor, ik vond een geschikte afbeelding: een kerkraam met daarin een harp en de verwijzing naar Psalm 150 vers 4.

door Albert de Coster

Dan zou je zeggen dat sluit als een bus, maar dat was niet helemaal waar. Enkele lezers hadden het raam gevonden, maar niet klakkeloos aangenomen dat de bijbeltekst klopte. De bijbel werd erop nagelezen: Het 4e vers van de laatste psalm uit de Bijbel luidt: ‘loof Hem met snaren en fluit’. Dat heeft toch niets met een harp te maken, dachten zij? Maar bij het lezen van de hele psalm kwam de harp in vers 3 wel voor: ‘loof Hem met harp en lier’

Ik vermoed zo maar dat de opdrachtgever een foutje heeft gemaakt. En dat was de VVP (Vereniging Vrijzinnige Protestanten) Onze Roeping Getrouw aan Kerkbuurt 157. Dit kerkgenootschap vond zijn oorsprong in de Hervormde Kerk, maar heeft zich in 1929 afgescheiden omdat zij een meer vrije en kritische houding naar Bijbel en tradities nastreefden. Dat men in 1931 een vrouwelijke voorgangster kreeg vloeide daar vast uit voort. De kerk werd toen in de volksmond ‘de kerk van juffrouw Doets’ genoemd. Het kerkgebouw was een voormalige ‘nuts bewaarschool’ en is in 1953 aangekocht.

Om nog even terug te komen op de tekst van psalm 150:4. Als je de Statenvertaling erop na slaat staat er niet: ‘looft Hem met snaren en fluit’, maar ‘looft Hem met snarenspel en orgel’. En die vermelding van een orgel zorgt bij mij toch voor een lichte verbazing. Want bestond er al een orgel toen psalm 150 werd geschreven?

De exacte data waarop de psalmen werden geschreven is niet bekend. We weten wel dat het bijbelboek Psalmen tussen 200 en 150 voor Chr. zijn huidige vorm heeft gekregen. De psalm zelf is dus veel ouder.

Maar zou er in die tijd al een orgel bestaan hebben? In de 3e eeuw voor Chr. werd door de Griek Ktesibios de hydraulis gebouwd. Het is een apparaat dat geluid maakte als er water door de pijpen werd gepompt. De vraag is dus of het orgel uit de Statenvertaling uit 1637 wel klopt?

Deze week moet u op zoek gaan naar Alie. Wie was dat? Ze is op de zijgevel van een huis op de Oude Uitbreiding te vinden. Stuur een bericht naar zoekfotosliedrecht@gmail.com als u de locatie weet.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie