De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet).
De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet). Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (137)

22 september 2023 om 08:29 Activiteiten

SLIEDRECHT Het aantal inzenders uit de Hervormde hoek van ons dorp viel me wel wat tegen. Want zij moesten het zoekplaatje van vorige week toch wel herkend hebben? Dit keer had ik wel wat weggepoetst, zodat er toch wel even gepuzzeld moest worden. Maar zo moeilijk was het voor de grootste kerkgemeenschap in ons dorp toch niet?

door Albert de Coster

Naast het kerkgebouw van de Grote Kerk bevindt zich hun Dienstgebouw aan de Kerkbuurt 133. De deur naar dat gebouw is voorzien van een geëtst raam met daarin in zwart/wit een afbeelding van de kerk en een aantal baggermolens.

In eerst instantie zou je zeggen wat een rare combinatie, want die twee afbeeldingen hebben niet echt iets met elkaar te maken. Maar door een inzender werd ik op de tekst uit het raam geattendeerd. Dat zou wel eens de link tussen beide beelden kunnen zijn.

Ik had om het jullie een beetje lastiger te maken de tekst wat gemanipuleerd. Op mijn zoekplaatje stond ‘Koning 3’ en dat leidde ertoe dat nogal wat zoekers naar de Koningsweer trokken om daar bij huisnummer ‘3’ te gaan zoeken naar de afbeelding. Maar ze kwamen van een koude kermis thuis. En een link met iemand van het Oranjehuis werd ook gezocht in de persoon van koning Willem 3. Maar dat bood ook geen soelaas.

De oorspronkelijke tekst in dat raam was ‘2 koningen 3 vers 16’. De Israëlieten bevonden zich na een veldtocht van zeven dagen uitgedroogd en zonder water in een woestijn. Ze raadplegen de profeet Elisa en die zegt dat daar grachten moesten gaan graven. Zo ogenschijnlijk een vreemde opdracht. Maar wat gebeurt er? De volgende dag stroomden die kuilen vol met water en werd later de overwinning in de strijd gevierd.

Vlak voor ik mijn stukje naar de redactie stuurde kwam er een bericht binnen over deze afbeelding. De inzender schreef dat de Hervormde Gemeente in vroeger tijden geen ‘kerkzegel’ (logo) had en toen men in de bijbel naar iets geschikts zocht vond men deze tekst en werd de link tussen kerk en de baggerwereld gevonden.

Misschien is dit wel een inspirerend artikel voor de predikanten om over te preken. Ik denk zo maar dat het grootste gedeelte van de gemeente ook niet (meer) weet waar die afbeelding op slaat.

Stuur een bericht naar zoekfotosliedrecht@gmail.com als u weet waar dit vogeltje fladdert.

De oude opdracht van Albert de Coster.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie