De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (111)

24 maart 2023 om 16:53 Activiteiten

SLIEDRECHT Toeval bestaat niet …… of toch wel? Ik had nog maar net mijn ‘fanmail’ beantwoord met daarin de extra tip betreffende de nieuwe opdracht of ik zag de locatie van mijn zoekplaatje in de media langs komen. Wat hadden ze te melden? Elke derde donderdag van de maand kan er een vaartocht van het Binnenvaartmuseum in Dordt naar het Baggermuseum gemaakt worden.

door Albert de Coster

Ik had deze keer een bootje op het terrein van het Baggermuseum uitgekozen. Op het grasveld ligt er een houten scheepje met de naam ‘Zoef’. Iedere keer dat ik daar ronddoolde werd mijn aandacht getrokken door dat scheepje met die aparte naam.

In mijn mail - die ik meestal op maandagavond beantwoord - had ik de inzenders van antwoorden de volgende extra tip meegegeven: “In dit Oord komt de ambtenaar erfgoed langs.” Deze tip sloeg op de lezing die Lotte Walvius op 18 maart in het Baggermuseum over het baggerdeel van het familiebedrijf van Van Oord gaf.

Al heel snel kreeg ik een aantal reacties binnen van mensen die de ligplaats van Zoef wisten. Zo kwam er ook een melding van een oomzegger van de bouwer van Zoef binnen. Het bootje was gemaakt door Arie Nieuwendorp. Hij had een loodsje aan Molendijk 138 (vroeger C448) vlak bij Lasco en ABB.

Hij is vast een van de laatste bouwers van dit soort houten vaartuigen zijn geweest. Tegenwoordig bouwt men amper met hout, want dat vergt te veel manuren en het ontbreekt aan echte vakkennis.

Er is gelukkig sinds 1955 een instantie die zich bezig houdt met o.a. het vastleggen van de technieken die vereist zijn om dit soort houten schuitjes te bouwen. En dat is de ‘Stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten’. (Nee, dit stamboek heeft niks met koeien te maken)

Een van de leden -Thedo Fruithof- heeft in 1975 stage gelopen bij Arie Nieuwendorp en heeft er een dagboek over bijgehouden. Hij schrijft dat hij hielp bij het maken van een Hollandse boot; een aakachtig schip dat door baggeraars veel gebruikt werd. Misschien was dat Zoef wel??? Wie weet?

Wilt u dat verslag eens nalezen, dan moet u onderstaande link overnemen. https://www.ssrp.nl/publicaties/uit-het-stamboek/publicaties-over-scheepstypes/de-bouw-van-een-hollandse-boot-sliedrechts-model. Of google even op ‘Hollandse boot Sliedrecht’.

Voor de nieuwe opdracht moet u weer op jacht gaan naar een vaartuig. Dit keer niet van hout, maar van metaal. Weet u waar dit object is? Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com en u krijgt gegarandeerd antwoord en een bruikbare tip voor de volgende zoekfoto.

De oude opdracht van Albert de Coster.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie