De opdrachten van Albert de Coster.
De opdrachten van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (81)

Activiteiten

SLIEDRECHT Zo’n 2 jaar geleden werd op Sliedrecht24 aandacht besteed aan een aantal beelden in de openbare ruimte in Sliedrecht. Toen werd het beeld dat ik vorige week gebruikte bij mijn zoekplaatje ook getoond en werd er in algemeenheden iets over verteld. En die standaard uitleg - van internet geplukt - was voor mij niet helemaal bevredigend. Dus besloot ik om datzelfde object te gebruiken en misschien zou ik dan meer informatie krijgen van de lezers.

door Albert de Coster

Ik had in mijn stukje al een paar tipjes van de sluier opgelicht om jullie in de juiste richting te sturen. De tips waren: ‘wie van de drie’ en ‘een soort internationaal alfabet’ en helemaal aan het einde van het stukje: ‘.-.. .. . ..-. -.. .’ Dat laatste betekent in morsetaal ‘Liefde’. Met deze aanwijzingen kon je er, ondanks dat het op een rotonde staat, niet omheen.

Op de rotonde van de Sportlaan met Prisma staan 3 enorme beelden. Deze zijn ontworpen door Kees Verschuren in 2002. En het drietal heeft de naam G/H/L gekregen en stellen in morsetaal voor Geloof, Hoop en Liefde. En die morsetaal stelde mij voor een raadsel, want ik ken alleen de punten en strepen als morsetaal.

Dus trok ik de stoute schoenen aan en heb contact gezocht met Kees Verschuren. Hij reageerde heel snel op mijn mail en gaf me uitleg over het tot stand komen van drie beelden. In een vakblad las hij dat Sliedrecht een kunstobject wilde plaatsen en een commissie zou er over beslissen. Kees mocht het maken en hij gebruikte hiervoor 11000 kilo voor de Hoop, de Liefde en Geloof wogen ieder nog eens 1000 kilo meer.

En de armgebaren van de beelden komen uit het ‘morsealfabet’ zoals het vroeger werd toegepast op schepen. Met armbewegingen werden letters aangeduid. En de beginletters G/H/L worden afgebeeld door de drie beelden. Maar of het ook een link heeft met de Bijbelse begrippen vertelt hij er niet bij en dat is het mooie van kunst. Je mag er je eigen interpretatie aan geven. Kees gaf wel aan dat het drie deugden waren die recht tegen over list, bedrog en hebzucht staan.

En nu ik die slechte eigenschappen noem, moet ik gelijk aan de oorlog in Oekraïne denken. Er varen nu schepen door de Zwarte Zee met levensreddend voedsel, terwijl ze tussen zeemijnen door moeten laveren. En mijn nieuwe plaatje lijkt wel op zo’n zeemijn.

Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com en dan komt er antwoord en een tip voor volgende week.

advertentie
advertentie