Afbeelding
Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (59)

18 maart 2022 om 08:04 Activiteiten

SLIEDRECHT Wat een verwarring rond het zoekplaatje van vorige week. Onderaan de Thorbeckelaan, bij de rotonde naar de Grienden staan en liggen drie brokken steen. Samen vormen ze één kunstwerk. En een aantal slimmeriken hadden een website gevonden met daarop een lijst van beelden in Sliedrecht en vonden daar hun oplossing. Kunstenares Doorlie Gerdes is de maker en het heet Divina Commedia. Het zou dus verwijzen naar het werk van Dante uit ca 1300 met de naam de ‘Goddelijke Komedie’.

Ik had zo mijn twijfels of dit allemaal klopte. En zeker toen ik een mailtje van oud-wethouder Kor Blijenberg kreeg. Hij had een heel ander verhaal en sprak over een mannelijke kunstenaar, terwijl Doorlie Gerdes een vrouw is.

Maar hoe kom je er nu achter of iets klopt? Dus ben ik gaan zoeken op internet en warempel daar kom ik haar naam tegen. Op 86-jarige leeftijd exposeerde ze in Den Haag in het Elisabeth Vreedehuis. Ik besloot haar persoonlijk via de mail te benaderen. Op maandagmorgen hoor ik een ‘ping’ op mijn telefoon en jawel hoor het is de hoogbejaarde kunstenares. Ze had de foto’s die ik meegestuurd had bekeken en schreef dat zij de maker niet was.

Zo, dat biedt duidelijkheid. Dan de optie van de oud-wethouder en schoolmeester maar eens verder onderzoeken. Kor had op mijn verzoek iets meer informatie gegeven en daaruit blijkt dat het kunstwerk - gemaakt van Belgisch hardsteen - de naam ‘De Grienden’ heeft. Het is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Kees Buckens. En de drie beelden stellen de drie basisgereedschappen van een griendwerker voor: een wiedhaak, een snoeimes en rijshaak. Op 26 april 2001 is het officieel door Kor onthuld. En het kunstwerk is aangeboden door bouwbedrijf ABB. Het koperen bordje met de informatie over dit kunstwerk is inmiddels verdwenen. Momenteel is er slechts een beetje gras en veel hondenpoep te vinden. Mede namens Kor wil ik de nieuwe gemeenteraad oproepen om als eerste daad voor de voltallige Sliedrechtse bevolking de beelden weer in hun oude glorie te herstellen door er een goed leesbaar informatiebordje bij te plaatsen. En in ruil daarvoor zullen de hondenbezitters de uitwerpselen van hun huisdier verwijderen en weggooien.

Voor de nieuwe foto heb ik beeld in een voortuin gefotografeerd. Hier woont iemand die samen met 3 andere (ex)-Sliedrechters in het nieuws is. Weet u waar deze foto is genomen en weet u er iets meer over te vertellen? Mail naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie