De nieuwe opdracht van Albert de Coster
De nieuwe opdracht van Albert de Coster Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (56)

25 februari 2022 om 11:02 Activiteiten

SLIEDRECHT De zoekfoto van vorige week was een deel van een gevelsteen. Massaal werd er op gereageerd, want de locatie blijkt heel bekend te zijn in de Sliedrechtse samenleving. Het is namelijk te vinden in de Piet Heinstraat. Tussen 1930-1931 zijn in dat deel van de Oude Uitbeiding door de toenmalige woningbouwvereniging ‘Beter Wonen’ de huidige woonhuizen opgeleverd. Inmiddels hebben de woningen, die dankzij de inzet van Kees de Zanger en Kor Beijenberg behouden bleven, het predicaat plaatselijk monument gekregen.

door Albert de Coster

Het mag inmiddels bekend zijn dat inzenders altijd een extra tip krijgen. En die luidde voor zoekfoto 55 als volgt: ‘Gaan ze deze straat in verband met de wandaden nu een nieuwe naam geven?’

Een plaatselijke politicus dacht - zonder te foto af te wachten - bij deze tip gelijk aan de Dr. Kuyperstraat (oprichter van de voorloper van het CDA). Dat getuigt naar mijn idee van politieke humor. Ja, ja dat bestaat ook nog en misschien waait het over naar de landelijke politiek. Want daar kunnen ze er nog wel wat van gebruiken

De tip had betrekking op het feit dat het tegenwoordig gebruikelijk is om alle historische gebeurtenissen door een bril uit 2022 te bezien en te veroordelen. Vermanend gaat dan het vingertje omhoog en moeten wij diep door het stof gaan, excuses aanbieden, schadevergoedingen uitkeren en mogelijk zelfs straatnamen veranderen.

Mochten we daaraan toegeven, dan zit ik nog steeds te wachten op excuses en vergoedingen van de Italianen (Romeinse overheersing), Spanjaarden (80-jarige oorlog), Fransen (Napoleon) en Duitsers (moeders fiets afgepakt) en binnenkort de Russen.

Maar mochten we dan toch de naam ‘Piet Heinstraat’ willen vervangen, dan stel ik voor dat het de Zilvervlootstraat gaat worden. Alhoewel, deze spaarvorm is onlangs door de banken helemaal uitgekleed. En natuurlijk hebben de meeste banken al net zulke schone handen als Piet Hein. Wist u dat de waarde van de in 1628 door Piet Hein op Spanje veroverde Zilvervloot naar de maatstaven van nu zo’n half miljard euro was? Mede daardoor wisten we de 80-jarige oorlog tot een goed einde te brengen.

En nu de nieuwe foto: Weet u waar deze olifant te vinden is? Mail naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. U krijgt gegarandeerd antwoord van mij en een tip voor de nieuwe opdracht.

Oude opdracht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie