De nieuwe opdracht van Albert de Coster
De nieuwe opdracht van Albert de Coster Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (55)

Activiteiten

SLIEDRECHT Hier is geen diepgaand onderzoek voor nodig. Want uit aan het aantal reacties op de foto van vorige week door gemeenteraadsleden en aanverwante politieke medewerkers is het overduidelijk dat het Kompas in de politieke arena van Sliedrecht van links naar rechts goed wordt gelezen.

door Albert de Coster

Uiteraard herkenden zij de lantaarn naast de ingang van het oude gemeentehuis. De vergaderingen aldaar hebben vaak tot in de late uren geduurd. En dan is een goede verlichting bij de buitendeur wel zo fijn.

En dat ik het raadhuis vorige week gebruikte was louter toeval en had niets met de besluitvorming over het renoveren te maken.

Het opknappen van het plaatselijke clubgebouw moet zo’n 7 miljoen gaan kosten. De ervaring leert dat het altijd veel duurder wordt; dus reken maar op zo’n 2 miljoen meer. En dan kost het iedere inwoner tussen € 280 en € 360. Maar dan moeten we er wel weer 100 jaar mee vooruit kunnen.

Maar niet alleen hebben politici in grote getalen gereageerd. Veel dorpsgenoten met een Sliedrechts trouwboekje bezit mailden me. Ze hebben allen deze fraaie lampen in hun trouwalbum staan. En daar schreden ze dan over de rode loper op weg naar een al dan niet gelukkig huwelijksleven.

Op 7 november 1921 heeft Jacobus Adriaan Drijber -onze toenmalige burgervader- de eerste steen gelegd. Het gebouw is door de architecten Friedhoff en Plantinga ontworpen. Na twee jaar bouwen in de een stijl van het Nieuw Tradionalisme (verwant aan de Amsterdamse School) werd het gebouw in 1923 in gebruik genomen. In het gebouw was aan de westzijde het politiebureau gevestigd. De foto uit de oude doos is genomen achter de daar aanwezige bogen. Goed zichtbaar is dat de twee opengewerkte ijzeren lantaarns er toen nog niet stonden. Deze zijn in 1948 ter ere van het 25-jarige jubileum aan weerszijde van het bordes geplaatst. Tegelijkertijd zijn de gebrandschilderde ramen in de trouwzaal geplaatst. Ook die zijn in menig trouwalbum terug te vinden.

De oorspronkelijke foto van vorige week is met wat acrobatiek van onderaf genomen. En voor wat betreft de foto van deze week; daar is bij het afdrukken het bovenstuk van afgevallen. Maar ik vermoed dat er best wel wat mensen weten waar deze gevelsteen is terug te vinden.

Mail naar zoekfotosliedrecht@gmail.com. U krijgt gegarandeerd antwoord van mij en een tip voor de nieuwe opdracht.

De oude opdracht.
advertentie