Afbeelding
Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (53)

4 februari 2022 om 08:13 Activiteiten

SLIEDRECHT De foto van vorige week leverde me een volle mailbox op en vooral met nieuwe inzenders. Veel mensen hadden het over een kerk waar het gemetselde reliëf in terug te vinden was. Maar de vraag is of het gebouw wel een kerk is? Want is het Apostolisch Genootschap nabij de rotonde van de Thorbeckelaan en de Lijsterweg wel een echte kerk? Het reliëf is aan de achterzijde van het gebouw terug te vinden.

door Albert de Coster

Voor dat ik op die vraag inga moet ik een foutje uit de tekst van vorige week rechtzetten. Ik schreef dat het gebruik van levensbomen boven de voordeur pas eind 1900 in zwang kwam, maar dat moest zijn eind 19e eeuw. Ach, honderd jaar verschil en niemand had me daarover op de vingers getikt.

En dan nu het Apostolisch Genootschap. Uit de naamgeving lijkt het alsof hier sprake is de bijbelse term apostelen en dat ze dus volgelingen van Jezus zouden zijn. Ze erkennen Jezus wel als een mens met een na te volgen levenshouding. God is bij hen synoniem met een onbegrijpelijke levenskracht of mysterie. Dat is wezenlijk anders dan bij andere kerken.

Het in 1951 opgerichte genootschap is juridisch gezien een kerk, maar heeft een heel vrijzinnige/tolerante visie op God, de schepping en de plaats van de mens hierin. Ze vinden zichzelf religieus humanistisch.

De bijbel lezen ze als een verzameling verhalen met morele lessen. En de leider van de hiërarchisch opgebouwde beweging is de apostel. Hij is naast een soort bestuursvoorzitter ook eindverantwoordelijk voor de geestelijke verzorging.

Het is een redelijk gesloten groep mensen (ca. 14.000) die als doel hebben liefdevol om te gaan met elkaar en de wereld.

De afbeelding op het gebouw lijkt iets te maken hebben met hun levenshouding. Ik denk dat - met een beetje fantasie - het symbool van het genootschap er in gezien kan worden. Hun symbool is een wereldbol waarin een hand een fakkel vasthoudt. En die fakkel wordt overgegeven in een lege hand. Dat zou het doorgeven van het geloof moeten voorstellen. Maar de metselaar is blijkbaar niet in staat geweest om de fakkel in steen uit de beelden.

En nu de nieuwe foto: Herkent u het gebouw waar deze plaquette aan de muur is bevestigd? In de zomer is hij achter een mooi groen bladerdek verstopt, maar nu is het redelijk goed zichtbaar.

Mail het antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.  

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie